Svet
29 ogledov

Moskva po mesecu in pol v normalo

Dež v Rusiji je ohladil ozračje, spral prah in pomagal pogasiti požare. Neposredno je v požarih umrlo 50 ljudi, dim pa je v zadnjih tednih v Moskvi dnevno število smrti podvojil na 700.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je danes odpravil izredne razmere še v treh regijah, v katerih je gasilcem uspelo ukrotiti požare. Izredne razmere tako ostajajo samo še v regiji Rjazan. V Moskvi so razmere zadnja dva dni po več tednih gostega smoga in izredne vročine normalne. Padavine so napovedane tudi za prihodnje dni.

Število požarov se je bistveno zmanjšalo s srede na četrtek, ko so temperature padle za kar deset stopinj.

Ob tisoče življenj in milijarde evrov
Požari, ki so jih povzročile najvišje temperature v zadnjih 130 letih, so zahtevali 50 življenj, brez domov pa je v Rusiji ostalo okoli dva tisoč ljudi. V prvih tednih avgusta so iz Moskve tudi poročali, da se je število smrti od začetka vročinskega vala in smoga podvojilo – na dan je tako umrlo kar okoli 350 ljudi več.

Vročinski val v zahodni Rusiji in obsežni požari bi lahko po nekaterih ocenah Rusijo stali do 11 milijard evrov, kar predstavlja približno odstotek bruto domačega proizvoda te države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.