Svet
4 ogledov

Moskva zahteva denar takoj

Rusija je zaradi spora glede plačila dolga dnevno dobavo plina Belorusiji zmanjš Žurnal24 main
Moskva bo odprla plinske pipice Ukrajini, takoj, ko ji ta plača del dolga. Evropi plin zagotovljen do marca.

Potem ko sta Kijev in Moskva pozno sinoči sklenila dogovor v plinskem sporu, Rusija sedaj pričakuje prvo plačilo Ukrajine za poravnavo dolgov za preteklo dobavo plina, je dejal šef ruskega energetskega velikana Gazprom Aleksej Miller.

Plačilo dela dolgov je pogoj za obnovo dobave plina. Dobava ruskega plina Ukrajini pa bi po Millerjevih besedah lahko znova stekla že 48 ur po plačilu prve tranše v višini 1,45 milijarde ameriških dolarjev. Moskva to plačilo  pričakujejo najkasneje do konca naslednjega tedna.Obenem pričakuje še 760 milijonov dolarjev za novembrsko dostavo plina.

Prvo tranšo nja bi poravnali v v nekaj dneh

Glede na 4,6 milijarde dolarjev vreden dogovor naj bi Ukrajina do konca leta poravnala 3,1 milijarde dolarjev plinskega dolga v dveh tranšah. 1,45 milijarde dolarjev naj bi bilo poravnanih v nekaj dneh, 1,65 milijarde dolarjev pa naj bi bilo plačanih do konca leta, so sporočili iz Evropske komisije, ki je bdela nad sklenitvijo dogovora.

Dogovor še določa okvirno ceno 385 dolarjev na 1000 kubičnih metrov plina za zimske mesece, čeprav bo dejanska cena verjetno malo nižja. Do konca leta naj bi Ukrajina kupila približno štiri milijarde kubičnih metrov plina, kar znese okoli 1,5 milijarde dolarjev.

Plin zagotovljen do marca

Glede na podpisan dogovor med Rusija, Ukrajina in Evropsko unijo,naj bi bila dobava ruskega plina ne le Ukrajini, ampak celotni Evropi zagotovljena vsaj do marca prihodnje leto. Ponovitvi kriz iz let 2006 in 2009, ko je bila zaradi ustavitve dobav ruskega plina Ukrajini motena oskrba drugod v Evropi, naj bi se tokrat izognili.

"To je pomemben korak za našo skupno energetsko varnost na evropskem kontinentu. Zdaj ni nobenega razloga, da bi ljudi v Evropi to zimo zeblo," je po objavi dogovora poudaril odhajajoči predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Za plačilo jamči tudi EU

Plinske pipice Ukrajini je Rusija zaprla junija, ob prihajajoči zimi pa je bil dogovor nujen. EU približno tretjino vsega plina dobi iz Rusije, od tega pa ga polovica priteče preko Ukrajine. Prav do konca pogajanj je ostalo odprto vprašanje, kje bo država, ki je na robu bankrota, sploh našla denar za poplačilo dolgov. Po besedah komisarja za energijo Oettingerja je Ukrajina "zagotovila proračunska sredstva za nakup plina". Obenem je spomnil na program pomoči za Ukrajino, ki sta ga letos že sklenila EU in Mednarodni denarni sklad (IMF), v prihodnjem letu pa bi mu lahko sledili novi.

Prav zaradi dejstva, da Ukrajino pesti pomanjkanje denarja, je Rusija v pogajanjih zahtevala, da za plačilo dogovorjenega jamči tudi EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.