Svet
163 ogledov

Mount Everest je po podoru slavne stopnje postal nevarnejši

Mount Everest EPA
Znamenita Hillaryeva stopnja, zadnja težka prepreka za alpiniste pred vrhom Mount Everesta, ne obstaja več, so po dveh letih špekulacij lahko te dni le potrdili osvajalci najvišjega vrha Zemlje. A ob tem opozorili, da utegne biti odslej za alpiniste na 8.800 metrih višine še nevarneje.

Hillaryjeva stopnja je bila skorajda povsem navpična 12 metrov visoka skala na nadmorski višini 8.790 metrov, locirana na jugovzhodnem grebenu na pol poti med "Južnim vrhom" in pravim vrhom Mount Everesta. 

Očitno pa jo je katastrofalni potres v Nepalu leta 2015 uničil, kar pa so zaradi sledeče pavze pri osvajanju gore osvajalci posumili šele leta 2016, medtem ko je dejansko stanje skrival novozapadli sneg.

Britanski alpinist Tim Mosedale, ki je vrh osvojil minuli torek, pa je potrdil: "Sedaj je uradno - Hillarijeve stopnje ni več."

Čeprav je bila gola skala težka ovira za prečenje, pa je bila prekrita s snegom prijaznejša, prav tako so jo šerpe na začetku sezone vedno opremile z vrvmi. Zadnja leta je bila pogosto kopna, najverjetneje zaradi vremenskih sprememb.

Njeno uničenje za alpiniste sedaj predstavlja nov izziv, ker bi to področje tik pod vrhom lahko postalo še ožje grlo, ko bi morali v smrtni coni alpinisti v času gneče dolgo časa čakati, da pridejo na vrsto. V vrhu sezone že sedaj lahko čakajo celo po tri zelo dragocene ure, saj je prostora za srečanje na ozkem grebenu zelo malo.

"Nisem prepričan, kaj se bo dogajalo, če se ne bo vzpostavil snežni greben, saj je tam sedaj nekaj velikih skalnih blokov, ki prosto ležijo sem in tja ter bodo zelo nevarni za prečenje," je pojasnil Mosedale novo stanje.

 

Da je Hillarijeva stopnja drugačna, so posumili že lani - desni posnetek je fotografija iz 2013, levo iz 2016.

Hillarijeva stopnja je dobila ime po Edmundu Hillaryju, ki je s šerpo Tenzingom Norgayem leta 1953 tik pred osvojitvijo vrha prvi preplezal skalo, ki ima na eni strani prepad v globino okoli 3.000 metrov, na drugi pa 2.400 metrov. 

Od predela, kjer je bila Hillaryjeva stopnja, do vrha 8.848 metrov visoke gore alpinisti potrebujejo še okoli 20 minut. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • stanko75 18:10 21.maj 2017.

    Ja pa šit no pa ravno letos sem mislil kak bolder na njej zategnit :))))