Svet
20 ogledov

Možgansko mrtva rodila dvojčka

Stres je prav tako eden izmed dejavnikov, ki lahko povzroči prezgodnji porod. Žurnal24 main
Američanka Christine Bolden, ki je bila zaradi anevrizme možgansko mrtva in so jo pri življenju ohranjali le še aparati, je predčasno rodila 25 tednov stara dvojčka. Od leta 1982 se je na svetu zgodilo le 30 podobnih primerov, so leta 2010 ugotovili nemški raziskovalci.

"Težko je bilo iti tja in jo obiskovati v njeni sobi," je dejal brat Boldenove Vance Terrell za ameriško tiskovno agencijo AP. "Vedel sem, da ne bo mogla govoriti z mano. Vsakič sem pobožal njen trebuh, njene roke in jo poljubil, da bi vedela, da sem tam."

Nicholas in Alexander Bolden sta potem, ko sta s pomočjo carskega reza petega aprila privekala na svet, tehtala le 900 gramov. Trenutno sta v inkubatorju.

Šestindvajsetletnica iz ameriškega mesta Muskegon je prvega marca zaradi možganske anevrizme omedlela na parkirišču in bila pet dni kasneje razglašena za možgansko mrtvo. Njena družina je zdravnike prosila, ali lahko naredijo karkoli, da bi rešili še nerojena otroka.

Po besedah tiskovnega predstavnika tamkajšnje bolnišnice Brucea Rossmana so morali zdravniki opraviti večurna usklajevanja. Da bi lahko opravili porod, bi morala biti ženska noseča vsaj 24 tednov.

Da gre v takih primerih tudi za etično vprašanje, ali ne bi s tem, ko bi reševali otroka, škodovali materi, pa meni zdravnik iz bolnišnice v Michiganu Cosmas Vandeven. Pravi, da 70 odstotkov otrok, ki so rojeni v 25. tednu, preživi, a je zato verjetnost za pojav dolgoročnih zdravstvenih težav zelo velika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.