Svet
8 ogledov

Možnost, da ubijete Castra

Ameriška videoigra, v kateri poskušajo igralci ubiti Fidela Castra, je na Kubi i Žurnal24 main
Ameriška videoigra, v kateri igralci poskušajo ubiti Fidela Castra, je na Kubi izzvala ogorčenje in jezo. "ZDA želijo virtualno doseči nekaj, kar jim ni uspelo v zadnjih 50 letih," je zapisala kubanska vlada.

Del videoigre se odvija v obdobju hladne vojne. Igralci se prebijajo skozi Rusijo, Vietnam in Kubo. V številnih pouličnih bojih poskušajo ujeti nekdanjega predsednika komunistične države.

Kubanski uradniki trdijo, da videoigra "spodbuja sociopatska stališča med ameriško mladino, obenem pa odraža tudi resnična dejstva, saj so ameriški agenti od trenutka, ko je Castro leta 1959 prevzel oblast v komunistični državi, nanj več kot šeststokrat poskušali izvesti atentat". Ustvarjalci igrice Acitvisionove serije Call of Duty: Black Ops pričakujejo, da bo dosegla izreden uspeh.

"Posodobitev" socialističnega modela

Komunistična stranka Kube je za prihodnji april sklicala šesti strankin kongres, je najavil kubanski predsednik in podpredsednik stranke 79-letni Raul Castro. V središču razprav na kongresu bodo izključno gospodarske teme o "posodobitvi" socialističnega modela.

Kongres je sklican šele po 13 letih, čeprav bi naj bil vsakih pet let. Ko je bil Raul potrjen za predsednika države, je februarja 2008 napovedal šesti kongres stranke za konec leta 2009, a je bil junija istega leta odpovedan zaradi zamude pri pripravah. Pred nekaj dnevi pa je Fidel Castro, ki je obdržal mesto prvega sekretarja Komunistične stranke Kube, prejel brošuro s temeljnim dokumentom za osrednjo razpravo z naslovom Načrt smernic za gospodarsko in socialno politiko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.