Svet
8 ogledov

Možnost desnosredinske koalicije

Največja zmagovalca volitev: prvak stranke voditelj FPÖ Heinz-Christian Strache Žurnal24 main
Predčasne volitve so velika zaušnica delu trenutne vladne koalicije. Razlog za poraz je iskati v inflaciji in dvigu cen živil in goriva. Prihodnja desnosredinska koalicija ni izključena.
 

Poraz koalicije

SPÖ bo glede na začasne izide v novem parlamentu zasedel 58 sedežev, deset manj kot doslej. ÖVP naj bi se število sedežev zmanjšalo s 66 na 50. Na volitvah so izgubili tudi Zeleni, ki so z 9,79 odstotka glasov zasedli 19 sedežev v primerjavi z dosedanjimi 21.

"Strankam v vladi – socialdemokratom in krščanskim konservativcem je popolnoma spodletelo z oblikovanjem velike koalicije. To je bilo obdobje neprestanih konfliktov. Izidi volitev so protestna nota volivcev zaradi inflacije. Državljani so proti vladi. Vlado obtožujejo za dvig cen živil in goriva," je dejal Peter Filzmaier , profesor političnega komuniciranja na avstrijski Donavski univerzi v Kremsu.

Koalicija mora biti dosežena!
Po njegovem mnenju bo oblikovanje nove koalicije največje vprašanje. Najprej bo potekal prvi uradni krog pogajanj, v katerem bo predsednik Avstrije predsednika socialdemokratov Wernerja Faymanna vprašal o možnosti ponovnega oblikovanja velike koalicije z Ljudsko stranko.

Peter Filzmaier, profesor političnega komuniciranja na avstrijski Donavski univerzi v Kremsu © Donau Universität Krems

 
Neuradni del pogajanj pa bo medtem potekal med Ljudsko stranko, svobodnjaško stranko (FPÖ) in Zavezništvom za prihodnost Avstrije (BZÖ). "Če ne bo dosežen noben dogovor o oblikovanju koalicije, sledi naslednji krog pogajanj. Skrajni primer bo oblikovanje manjšinske vlade," še dodaja Filzmaier.

"Do razpisa novih predčasnih volitev ne bo prišlo, saj se stranke zavedajo, da igrajo zelo nevarno igro. Na drugi strani pa je strankam zmanjkalo denarja, zato bodo glavne stranke napele vse moči za čimprejšnje oblikovanje vladne koalicije," meni Filzmaier.

O tem, kdo bo zasedel kanclerski stolček, Filzmaier pravi, da sta tu dve možnosti. Ena je gospod Faymann, medtem ko je druga možnost predstavnik Ljudske stranke, vendar se o kandidatih te stranke še ne govori.

Brez sprememb za zamejske Slovence
Za slovensko manjšino vrnitev Haiderja na zvezno raven ne bo imela večjega pomena, saj je Haider že tako poglavar Koroške. "V bistvu Haider ne bo dobil stola v parlamentu, ampak bo le predsednik svoje stranke v parlamentu," meni Filzmaier.

"Avstrija se je do zdaj vedno izogibala temu, da bi Slovenijo sprejela kot enakopravnega sogovornika, ko gre za izvajanje Avstrijske državne pogodbe in pravico Slovenije, da opozarja na kršitve te pogodbe, " je za Žurnal24 dejal nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl in dodal: "Res je tudi, da je Slovenija še posebno v zadnjem mandatu zapravila vse priložnosti, da bi v dialogu z avstrijsko vlado poskušala najti rešitev tega problema." Se obetajo štiri leta burnih odnosov z Avstrijo? "Glede rezultatov pri manjšinskih vprašanjih slabše, kot je bilo do zdaj, ne more biti ," je prepričan Vajgl.

 

FPÖ volili mladi in delavci

Glede na raziskavo, ki sta jo predstavila politična analitika Fritz Plasser in Peter Ulram, je 33 odstotkov volivcev, mlajših od 30 let, glasovalo za FPÖ. Stranka je večino glasov dobila tudi pri neizobraženih in kvalificiranih delavcih, samo pri neizobraženih delavcih pa je skupaj z drugo skrajno desno stranko Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) osvojila celo absolutno večino.

Izidi
Po začasnih izidih je FPÖ prejela 18,01 odstotka glasov, BZÖ pa 10,98. Če bodo ti izidi potrjeni, bo FPÖ zasedla 35 poslanskih sedežev, medtem ko jih je na volitvah leta 2006 zasedla 21. BZÖ bo v tem primeru dobila 21 sedežev, medtem ko jih je leta 2006 sedem.

Socialdemokrati strogi ne desnici
Zaradi dejstva, da na volitvah nobena stranka ni dobila zadostne večine, bodo morali v Avstriji znova oblikovati koalicijsko vlado. Novi vodja SPÖ Werner Faymann je ob tem že zavrnil možnost sodelovanja s katerokoli desničarsko stranko. "Vztrajam pri ne," je poudaril v nedeljo pozno zvečer.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.