Svet
10 ogledov

"Možnosti, da živi, manj kot minimalne"

mladic_t_3010 Žurnal24 main
Družina generala Ratka Mladića zahteva, da ga sodišče razglasi za mrtvega. Možnosti, da bi bil živ, so manj kot minimalne, ocenjuje odvetnik družine.

Odvetnik družine Miloš Šaljić najbolj iskanega haaškega ubežnika Ratka Mladića, je danes na sodišču v Beogradu vložil zahtevo, da se Mladića razglasi za mrtvega. Družina je namreč prepričana, da Mladić ni več živ glede na njegovo znano zdravstveno stanje in dejstvo, da o njem ni informacij že več kot sedem let.

Kot smo poročali pred časom, je družina že nekaj časa napovedovala, da bo vložila to zahtevo na sodišče. Kot je dejal odvetnik, naj bi sled za njim izginila pred sedmimi leti: "Takrat naj bi ga videl kuhar v vojaških objektih na Divčibarih in Stragarih. Po tem času so vse informacije v zvezi z Mladićem le ugibanja." Tudi če ga spoznajo za mrtvega, pa to ne bo vplivalo na nadaljevanje Mladićevega iskanja tako srbskega tožilstva kot haaškega sodišča.

Srbija: za mrtvega razglasijo osebo, starejšo od 70 let, za katero vsaj 5 let ni nikakršnih podatkov. Mladić se je rodil pred 68 leti, zato bo treba njegovo smrt dokazati.

"Gre za težkega bolnika, ki ima več obolenj, zato so možnosti, da bi bil še živ, manj kot minimalne, saj brez zdravniške nege ne bi mogel preživeti," je danes pojasnil Šaljić. Sodišče bo zdaj preučilo vse dokaze.

General Mladić, vojaški poveljnik bosanskih Srbov med vojno v BiH (1992–1995), je eden zadnjih ubežnikov, ki jih še išče haaško Meddržavno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Obtožen je vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in tudi genocida, predvsem s pobojem okoli osem tisoč Bošnjakov v Srebrenici leta 1995.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.