Svet
17 ogledov

Mračni rekord "globalne klimatske naprave"

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Arktični led se bo naslednji teden zmanjšal na rekordno majhno površino in se bo talil še naprej, opozarjajo ameriški znanstveniki iz Nacionalnega centra za podatke o snegu in ledu.

Površina arktičnega ledu je pomembna, ker določa podnebne vzorce po vsem svetu, znanstveniki pa Arktiko včasih v šali imenujejo globalna klimatska naprava.

"Nov rekord se bo zgodil konec avgusta. Verjetno bo ledu vse manj tudi po tem, ko bo dosegel rekordno majhno območje," je, kot poroča Dnevnik.hr, dejal znanstvenik Ted Scambos. Led bi se lahko zmanjšal na le štiri milijone kvadratnih kilometrov, kar je brez primere, je dejal. Prejšnji rekord so zabeležili leta 2007, ko se je površina zmanjšala na 4,28 milijona kvadratnih kilometrov.

Medtem ko se deli Arktičnega oceana talijo, so v letošnjem letu zabeležili rekordne temperature in sušo po vsej severni polobli, zlasti v celinskem delu Združenih držav Amerike, taljenje arktičnega ledu pa je aktualiziralo ideje o morebitnih severnih morskih poteh, ki bi povezovale atlantsko obalo Kanade in Aljaske oziroma Evropo in Sibirijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.