Svet
3 ogledov

Mraz in viharji povzročili kaos

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Aziji ekstremni vremenski pogoji povzročajo težave. Zaradi snežnih viharjev in izredno nizkih temperatur so na Kitajskem umrli že štirje ljudje, Mongolija prosi za mednarodno pomoč.

Zaradi snežnih viharjev so ponekod zaprli številne ceste in odpovedali letalske lete, kar pomeni, da je po različnih območjih Kitajske obtičalo več tisoč ljudi. Samo na severozahodu Kitajske je na enem izmed letališč v mestu Urumqi obtičalo več kot 4000 potnikov, saj so morali prestaviti kar 122 letov.

Sneg je ponekod visok tudi do 94 centimetrov, medtem ko so se temperature spustile tudi do minus 43 stopinj Celzija.

Težave pa imajo tudi s snežnimi plazovi, saj zapirajo že tako težko prevozne ceste. Reševalne ekipe pa so začele z evakuacijo ljudi iz ruralnih predelov, saj se bojijo, da bodo zaradi viharjev, ki še prihajajo, kmalu nekatera območja popolnoma odrezana od sveta.

Poškodovani domovi, izpadi elektrike

V snežnem viharju, ki se je začel v nedeljo, je bilo v provinci Xinjiang poškodovanih okoli 100 tisoč domov, umrlo pa je tudi več kot 15 tisoč glav živine. Skupaj je bilo zaradi izpadov elektrike, zasneženih cest, pomanjkanja dobrin ter poškodovanih domov na severozahodu Kitajske prizadetih že 1,6 milijona ljudi.

V Mongoliji nujno potrebujejo zdravniško opremo, grelce in topla oblačila. 

Mongolija prosi za pomoč
Sosednja Mongolija je zaradi najhujše zime v tridesetih letih že prosila za mednarodno pomoč. "Kljub temu da se vlada ter prebivalci trudijo po najboljših močeh, so ekstremni pogoji, ki trajajo že dolgo časa, preveč za naše zmožnosti," je v prošnji za mednarodno humanitarno pomoč zapisal mongolski minister za zunanje zadeve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.