Svet
37977 ogledov

Rekordno nizke temperature, izdali opozorilo

Kitajska mraz Epa Del Kitajske je zajel ekstrremno hladen zrak.
Hladno vreme je že ohromilo promet, zlasti na severu države.

Kitajski meteorološki urad je danes izdal opozorilo zaradi nizkih temperatur in napovedal, da bo hladna fronta v prihodnjih dneh zajela večji del države. Do torka pa bi lahko ponekod izmerili rekordno nizke temperature, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neobičajno hladno vreme že nekaj časa vztraja na severu države in v prestolnici Peking. Vreme je ohromilo cestni in železniški promet, odpovedanih je bilo več letov, botrovalo pa je tudi prometnim nesrečam. Zaradi snega in spolzkih tirov sta denimo v Pekingu v četrtek trčila vlaka. Skoraj sto ljudi je utrpelo resne poškodbe.

Meteorologi sedaj opozarjajo, da bo hladna fronta v naslednjih dneh zajela večji del države. Na severu Kitajske ter v regijah ob Rumeni reki in reki Huaihe bi lahko izmerili tudi rekordno nizke temperature.

V Pekingu bi se temperature lahko spustile do 20 stopinj Celzija pod ničlo, temperature pod ničlo pa je pričakovati tudi na jugu province Guizhou.

"Da bo ljudem toplo ..."

Xi Jinping | Avtor: Epa Epa

Zaradi hladnega vremena je kitajski predsednik Xi Jinping v petek pozval k vsestranskim prizadevanjem za odzivanje na izredne razmere. Opozoril je, da prihajajoča ohladitev predstavlja velika tveganja za nesreče.

"Okrepiti je treba oskrbo s premogom, električno energijo, nafto in plinom ter zagotoviti, da bo ljudem toplo," je še dodal.

Nizke temperature sledijo rekordno vročemu poletju in uničujočih poplavah, ki so prizadeli zlasti sever Kitajske.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.