Svet
18 ogledov

Mrtvi junak se je še vedno oklepal ročice

Tajvansko letalo Trans Asia
1/10
EPA
Medtem ko reševalci še vedno iščejo trupla v sredo strmoglavljenega tajvanskega letala, je že znan neposredni vzrok nesreče, vendar pa se postavlja vprašanje, zakaj je bil načrtno ugasnjen eden od motorjev. Našli tudi mrtvega pilota.

V reki, kamor je strmoglavilo turbopropelersko letalo z 58 ljudmi na krovu, reševalci v tajvanski prestolnici Tajpej nadaljujejo z iskanjem preostalih žrtev. Doslej so odkrili 35 trupel, 14 potnikov in stevardeso pa so rešili žive, med njimi dvoletnega otroka.

V razbitinah pilotske kabine so našli tudi truplo 42-letnega pilota Liaa Čijencunga, ki je po mnenju letalskih poznavalcev v zadnjih hipih prepečil še hujšo katastrofo, saj je uspel letalo preusmeriti mimo stanovanjskih blokov in poslovnih stavb v bližnjo reko. Pilota so našli na pilotskem sedežu, med drugim je imel večkrat zlomljene noge, v rokah pa je še vedno stiskal krmilno palico. Na Tajvanu ga že častijo kot junaka. Poleg njega je bil tudi kopilot. "Skušala sta rešiti letalo do zadnjega trenutka," je dejal eden od preiskovalcev.

Enega od motorjev ugasnila posadka

Preiskovalci nesreče so danes sporočili prve ugotovitve glede vzroka nesreče na podlagi zbranih podatkov iz letala glede vzroka. Letalu je nenadoma odpovedal eden od motorjev, kar se je zgodilo že 37 sekund po vzletu oziroma na višini okoli 400 metrov. Senzorji so na dogajanje z desnim motorjem opozorili posadko.

Za zdaj pa ostaja skrivnost, zakaj se je ugasnil tudi drugi motor. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je bil levi motor nato načrtno ugasnjen prek ukaza s strani pilota oziroma kopilota, nakar sta ga skušala znova oživiti. A se je letalo že pred tem zrušilo. Kakšno minuto po sporočilu o napaki na prvem motorju je skrinjica prenehala snemati ...

Letalo tipa ATR 72-600 je bilo skoraj novo, poroča Daily Mail. Ko je ostro zavilo in se izognilo stolpnicam, je s krilom udarilo v neko taksi vozilo in rob avtoceste, nakar se je zrušilo v reko. Taksist v avtomobilu jo je po čudežu odnesel le z lažjimi poškodbami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.