Svet
22 ogledov

Mrtvih bi lahko bilo na tisoče

kirgizija, spopadi
1/7
Žurnal24 main
Število, ki so jih prizadeli etnični spopadi presega milijon. Uradne ocene mrtvih, ki so umrli v Kirgizistanu, se gibljejo okoli 200, neuradno pa bi bile lahko desetkrat višje.

Po ocenah Združenih narodov (ZN) število ljudi, ki nosijo posledice spopadov med Kirgizi in uzbeško manjšino, znaša 1,1 milijona. ZN bo zato danes na članice naslovil prošnjo za donacijo v višini 65 milijonov dolarjev, ki naj bi v prihodnjih šestih mesecih pomagali ljudem v Kirgizistanu. Kmalu pa naj bi za prosili še za denarno pomoč za Uzbekistan.

Visoke neuradne številke
Vodja začasne vlade v Kirgizistanu Roza Otunbajeva meni, da bi se število umrlih v spopadih lahko gibalo tudi okoli dva tisoč. V Kirgizistanu namreč velja tradicija, da mrtve pokopljejo čim hitreje po smrti, zato oblasti verjetno niso preštele vseh umrlih. Preživeli v begunskih taboriščih ob tem pripovedujejo grozljive zgodbe o pobojih, posilstvih in izmaličenjih.

Otunbajeva se je zato danes odpravila na jugovzhod države v mesto Oš, kjer so se odvijali najhujši spopadi. "Oš bomo obnovili ne glede na okoliščine, tako da se bodo ljudje lahko vrnili na svoje domove,“ je na svojem obisku dejala Otunbajeva in ob tem zavrnila kritike na račun odziva vlade na nastale razmere.

Veleposlanik ZDA za osrednjo Azijo Robert Blake je v luči izrednih razmer vlado Otunbajeve danes pozval, naj sproži tudi uradno preiskavo, zakaj so se spopadi začeli in kdo stoji za njimi. Vlada Otunbajeve verjame, da za spopadi stoji nekdanji kirgiški predsednik Kurmanbek Bakijev, ki naj bi želel preprečiti referendum o ustavnih reformah, napovedan za 27. junij. Bakijev ima še vedno precejšnjo podporo Kirgizov, uzbeška manjšina pa je bolj naklonjena vmesni vladi.

Neplodna prizadevanja
Ta si medtem prizadeva, da bi vzpostavila nadzor nad razmerami, pri čemer v preteklih tednih ni bila najbolj uspešna. Okoli 400 tisoč ljudi je že moralo zapustiti svoje domove, od tega jih je okoli 100 tisoč, večinoma otrok, žensk in starejših, ki predstavljajo uzbeško manjšino, prebegnilo v sosednji Uzbekistan.

Na prizadetih območjih trenutno primanjkuje vseh osnovnih potrebščin, kar ustvarja ogromen pritisk na lokalne skupnosti, zaradi česar je Mednarodni Rdeči križ situacijo že označil za "veliko krizo".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.