Svet
517 ogledov

Mrtvih več deset ljudi: "Tekmujemo s časom"

Japonska po potresu
1/3
Profimedia
Število smrtnih žrtev silovitega potresa z magnitudo 7,6, ki je v ponedeljek stresel Japonsko, narašča. Iskanje preživelih se nadaljuje.

Število smrtnih žrtev silovitega potresa z magnitudo 7,6, ki je v ponedeljek stresel Japonsko, je naraslo na 48, po navedbah oblasti pa bi se utegnilo še povečati, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočile tamkajšnje oblasti. Iskanje preživelih se medtem nadaljuje.

Okoli polovico smrtnih žrtev so zabeležili v mestu Wajima, kjer je po potresu izbruhnil obsežen požar, so sporočili iz prefekture Ishikawa. Po poročanju javne medijske mreže NHK so gasilci zabeležili, da je v eni soseski zgorelo kot 200 zgradb. 25 zgradb se je popolnoma porušilo, med njimi je 14 takšnih, v katerih bi lahko bili ujeti pogrešani, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Japonska po potresu | Avtor: Profimedia Profimedia

Iskanje preživelih, ujetih v ruševinah, se medtem nadaljuje. Pri tem po poročanju britanskega BBC sodeluje okoli tisoč reševalcev. "Pri iskanju in reševanju žrtev nesreče tekmujemo s časom," je poudaril japonski premier Fumio Kishida po sestanku s pristojnimi za odziv na naravne katastrofe. Dodal je, da imajo reševalci težave pri dostopu do severa polotoka Noto.

Po besedah Kishide so oblasti na prizadeto območje vključno z reševalci poslale več kot tisoč enot civilne zaščite. Dejal je tudi, da je potres povzročil zelo veliko gmotno škodo.

Po poročanju dpa je reševanje močno oteženo zaradi uničenih in neprevoznih cest, oblasti so bile zaradi razpok na pristajalni stezi primorane zapreti tudi bližnje letališče.

Japonska civilna zaščita je skupno evakuirala več kot 62.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po potresu je še vedno brez oskrbe z električno energijo okoli 33.000 gospodinjstev. Številna mesta so tudi brez tekoče vode.

Japonska potres | Avtor: Profimedia Profimedia

Žarišče najmočnejšega potresa z magnitudo 7,6 je bilo na polotoku Noto 505 kilometrov severozahodno od Tokia, kjer so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev. Sledilo je še več deset potresov, med njimi številni močni.

Japonska meteorološka agencija je danes preklicala varnostno opozorilo pred cunamijem. Potres je sicer povzročil manjši cunami v bližini mesta Wajima, a valovi niso bili visoki več kot en meter.

Agencija sicer še vedno svari pred popotresnimi sunki, ki bi lahko območje znova prizadeli v prihodnjih dveh ali treh dneh.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:44 02.januar 2024.

    Kaj nam moški na Zemlji sporočajo ? Da niso dovolj naravne nesreče je treba še vojne ustvarjat, da se vse uniči kar požar, potres, poplave, plazovi niso dokončali ? So rekli da je Kristus Božji dar ! Jaz se s ...prikaži več to teorijo ne strinjam. Morala bi biti ženska, ki rodi novo življenje.