Svet
17 ogledov

Mrtvih že šest tisoč

Brega. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po spopadih v Bregi, libijskem mestu, ki so ga v sredo napadle Gadafijeve sile, so slavili uporniki. Umrlo najmanj 14 ljudi. V Haagu potrdili, da so libijske sile v nedeljo zajele tri nizozemske vojake.

Tožilec mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luis Moreno-Ocampo je sporočil, da je sodišče danes začelo preiskavo o zločinih proti človečnosti v Libiji. Preiskava poteka proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, njegovim sinovom ter več visokim predstavnikom režima.

V Libiji je od začetka nemirov sredi februarja po podatkih Libijske lige za človekove pravice umrlo najmanj šest tisoč ljudi.

Tromp nizozemska vojaska ladja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zajeli tri nizozemske vojake
V Haagu so danes potrdili navedbe nizozemskega časnika Telegraaf, da so v nedeljo v Libiji pripadniki Gadafijevih sil prijeli tri nizozemske vojake, ko so v bližini Sirte poskušali na varno odpeljati civiliste.

Evakuacijo so izvajali s helikopterjem, libijske sile pa so nizozemske vojake napadle po pristanku. Civilista, ki so ju reševali, so medtem libijske oblasti predale nizozemskemu veleposlaništvu v Tripoliju in sta že zapustila Libijo, še poročajo na Nizozemskem.

"V teku so intenzivna diplomatska prizadevanja za izpustitev ujetnikov," so povedali na nizozemskem obrambnem ministrstvu in še pojasnili, da doslej o operaciji in zajetju vojakov niso govorili iz varnostnih razlogov.

Uporniki dobili bitko
Libijskim upornikom je v Bregi, kjer so odmevale topovske granate in mitraljezi, po spopadih z dobro oboroženimi Gadafijevimi silami uspelo prevzeti nadzor nad univerzo in naftno rafinerijo. Po navedbah prebivalcev Brege naj bi bili vojaki, ki so se borili na Gadafijevi strani, plačanci iz sosednjega Čada.

Po poročanju novinarja Johna Simpsona iz BBC so bili Gadafijevi privrženci prisiljeni v umik, saj naj bi ostali brez streliva. Prevzem nadzora so zelo bučno, s streljanjem v zrak, proslavili na ulicah, Simpson pa je ob tem še dejal, da so bili nad svojim dosežkom uporniki zelo ponosni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.