Svet
19 ogledov

Mrtvim izplačali osem milijard evrov

Evro Reuters
V zadnjih 10 letih je grški pokojninski sklad izplačal za osem milijard evrov pokojnin na račune že pokojnih ljudi. Tudi to je razlog, da je Grčija na robu bankrota.

Direktor pokojninskega sklada Rovertos Spiropulos je dejal, da je bilo pokojnikom izplačanih med sedem in osem milijard evrov. Večino tega denarja so si prilastili sorodniki pokojnih, ali pa še sedaj nedotaknjen leži na bančnih računih. "Prizadevamo si zmanjšati potrato. Nazaj bomo zahtevali ves denar, do zadnjega evra", je odločen Spiropulos.

Avgusta letos je pokojninski sklad ustavil plačilo pokojnin 1473 upokojencem starim nad 90 let, po tem ko so ugotovili, da ti niso več živi.

Preiskava, ki jo je zahtevala vladajoča socialistična stranka PASOK, je pokazala, da je v Grčiji kar 9000 registriranih upokojencev starejših od 100 let. To bi pomenilo, da ima Grčija najvišji odstotek stoletnikov na svetu. Glede na popis prebivalstva iz leta 2001 pa je stoletnikov v Grčiji le 1700.

Referendum o pomoči

Medtem pa je grški premier Andreas Papandreou napovedal, da bo Grčija o novem paketu pomoči s strani EU odločala na referendumu. "Zaupamo državljanom, verjamemo v njihovo presojo, verjamemo v njihove odločitve," je dejal. Referendum naj bi izpeljali čez nekaj tednov, ko bo dogovor dokončen. Papandreou bo ukrepe, ki jih namerava izvesti do konca svojega mandata leta 2013, vezal na zaupnico, je še sporočil.

Voditelji evroobmočja so prejšnji teden dali soglasje k 130 milijard vredni pomoči Grčiji in 50-odstotnemu odpisu dolga. Ena zadnjih raziskav je pokazala, da skoraj 60 odstotkov Grkov meni, da je novi dogovor negativen ali verjetno negativen.

Komentarjev 7
  • mufi 16:08 01.november 2011.

    Slabega ? Slabo je to, da bumbarji, ki se imajo za izvoljene ( od bumbarjev itak ) nimajo pojma , kaj sploh njihovo delo je. Ne znajo niti preštet in pošlihtat mrtve, kako naj " vladajo ali upravljajo " s ...prikaži večs še živimi ?? In tole " razmetavanje" je samo ena mala malenkost v primerjavi z vsem , kar vodilni mečejo neprisluženega si direkt u luft. In Grki so , kot vsi državljani drugih držav, dveh plati : pridni in delavni , in ničdelalni luftarji. In zaradi slednjih je stanje tako, kot je.

  • širhakl 09:44 01.november 2011.

    BUMBAR.MI VSI,S TABO VRED,ČE SI ZAPOSLEN,BOMO TO PA ŠE DRUGA NJIHOVA SRANJA PLAČAL.NE ONI SAMI.CEPEC.

  • privat 07:29 01.november 2011.

    grki dajo svojim ljudem ...kaj je tukaj slabega??