Svet
6 ogledov

Mubarak imenoval namestnika

1/40
Žurnal24 main
Protestniki se ne zmenijo za policijsko uro. El Baradei pozval Mubaraka k odstopu, vojsko pa, naj stopi na stran protestnikov. Tuji turisti bežijo iz Kaira.

Tuji turisti panično bežijo iz Kaira. Na osrednjem tamkajšnjem letališču vlada prava zmeda, saj želijo čim prej najti letalo, ki jih bo odpeljalo iz države. Po poročanju AP je na letališču med 1500 in dva tisoč tujih potnikov, ki mrzlično skušajo opraviti rezervacijo za let.

Politični aktivist Gigi Ibrahim v Kairu je za BBC opisal razpoloženje protestnikov. "Ljudje so pripravljeni umreti in tudi so umrli. Po 30 letih represije je ljudem prekipelo."

Četudi se je policijska ura ob 16. uri po lokalnem času (ob treh popoldan po našem) že začela, tega nihče ne spoštuje. Vojska je pred tem protestnike posvarila, da bodo aretirali vsakogar, ki ure ne bo spoštoval, vendar mnogi vojaki podpirajo protestnike in se postavljajo na stran revolucije. Policija, ki je sicer običajno patruljirala po ulicah, se je z njih umaknila.

Zaprla je vhod v piramide v Gizi, poroča AP. Na mestu, kjer je običajno veliko turistov, so tanki in oboroženi vojaki.

El Baradej: Žalitev inteligence Egipčanov
Vodja opozicije, ki je trenutno v hišnem priporu, Mohamed El Baradej je za francosko televizijo France24 dejal, da je bil sinočnji govor predsednika Mubaraka "žalitev inteligence Egipčanov". Izrazil je tudi upanje, da bo Mubarak sporočilo ljudstva razumel, preden bodo "stvari postale grde".

Vlada odstopila
Vlada se je sestala in sprejela odločitev o odstopu, potem ko je Mubarak v televizijskem nagovoru državljanom sporočil, da bo razpustil vlado. Takrat je tudi dejal, da sicer razume jezo in očitke protestnikov, a je hkrati opozoril, da je meja med svobodo in kaosom tanka in da ne bo dovolil destabilizacije Egipta.

MZZ zaskrbljen

Kot so zapisali v slovenskem zunanjem ministrstvu, so zaskrbljeni nad poročili o nasilnem obračunavanju policijskih in varnostnih sil z demonstranti in njihovim pridržanjem ter obžalujejo tragično izgubo življenj.

Na MZZ pričakujejo, da bodo egipčanske oblasti izpustile tiste, ki so bili pridržani zaradi sodelovanja v mirnih protestih.

"Obenem smo zaskrbljeni nad hišnim priporom enega od voditeljev opozicije, bivšega generalnega sekretarja IAEA Mohameda El Baradeija.
Oblasti v Egiptu in prebivalce, ki se udeležujejo protestov, pozivamo, da se
vzdržijo nadaljnjih nasilnih dejanj,"
so še zapisali na MZZ.

Obljubil je tudi nove politične in gospodarske reforme, ki bodo med drugim zagotovile neodvisnost sodstva in dale ljudem več svobode. Protestnikov to ni ustavilo, saj ti bolj kot odstop vlade, zahtevajo njegov umik z oblasti.

Protestniki se ne dajo!
Protestniki s samim odstopom vlade niso zadovoljni. Eden izmed njih je za ameriško tiskovno agencijo AP dejal: "Hočemo, da Mubarak gre, on pa še kar naprej vztraja."

Že danes dopoldne, ob začetku petega dne protestov v Egiptu, so se jezni in razočarani prebivalci znova odpravili na ulice.

Po poročanju agencij se nemiri vrstijo predvsem v dveh predelih Kaira, kjer so protestniki napadli policijsko postajo in osvobodili tamkajšnje zapornike, po navedbah očividcev pa prihaja tudi do izgredov in plenjenja trgovin.

V mestu Aleksandrija na severu države se je več tisoč protestnikov spopadlo s policisti. Priča je za Reuters dejala, da so policisti uporabili solzivec in vodne topove.

Ne ustavi jih niti medijska blokada
Protestnikov zaenkrat ne ustavi nič – niti informacijska blokada z izklopom mobilne telefonije in interneta, ki so jo ukazale oblasti, in kakršne po mnenju strokovnjakov v zgodovini interneta še ni bilo.

Danes so sicer nekateri operaterji mobilne telefonije deloma obnovili povezave, medtem ko je internet še vedno blokiran, tako da se protestniki ne morejo organizirati preko socialnih omrežij, kot sta Facebook ali Twitter.

Zažgali sedež vladajoče stranke
V petkovih protestih so protestniki med drugim zažgali sedež vladajoče stranke, zavzeti pa so hoteli tudi državno televizijo ter zunanje ministrstvo.

Vojakom je pred plenjenjem sicer uspelo zaščititi sloviti egiptovski muzej, ki stoji tik ob napadenem sedežu NDP v središču prestolnice.

Izgredniki naj bi danes napadli tudi turistični hotel na cesti proti Gizi, kjer stojijo egipčanske piramide. Pri tem naj bi prišlo tudi do prerivanja s turisti. Zaradi krvavih nemirov je po poročanju dpa Egipt že zapustilo več turistov, predvsem premožnejših gostov.

Tam so namreč spravljeni številni neprecenljivi zakladi, kot je denimo Tutankamonova zlata posmrtna maska.

Vojaki pozdravljali s protestniki
Policije sicer večinoma danes ni videti na ulicah egiptovskih mest, saj je njihovo vlogo očitno prevzela vojska.

Ali se bo ta držala navodil predsednika Mubaraka, ki zahteva, da se policijska ura spoštuje in da se protestnikom proti njegovi vladavini ne popušča, pa še ni povsem jasno.

Po nekaterih navedbah namreč vojaki ponekod, denimo v Kairu, niso sovražni do protestnikov, medtem ko so drugod brutalni. V Aleksandriji naj bi tako na protestnike streljali s pravimi naboji. Tudi Al Džazira je poročala o več mrtvih, katerih trupla so bila prerešetana s kroglami.

V protestih je bilo doslej ubitih najmanj 65 ljudi, več kot dva tisoč pa jih je ranjenih. Po nekaterih virih pa naj bi bilo mrtvih že več kot sto. Med žrtvami so tudi policisti.

Obama Mubaraka pozval k reformam
Le nekaj ur po Mubarakovem televizijskem nagovoru je razmere v Egiptu komentiral tudi ameriški predsednik Barack Obama. Dejal je, da je Mubaraka v telefonskem pogovoru pozval, da naj izvede reforme, s katerimi bo v državi več demokracije in ekonomske svobode.

Fotografije si oglejte v GALERIJI.

"Oblasti morajo sedaj izvesti konkretne korake, da dajo prebivalcem več pravic, da se začne dialog med prebivalci in oblastjo in da se izvedejo politične spremembe, ki bodo vodile v povečanje svobode in večje priložnosti ter pravice prebivalcev Egipta," je dejal Obama.

Protivladni protesti v Egiptu, najhujši v času 30-letne Mubarakove vladavine, so se začeli po vzoru jasminove revolucije v Tuniziji, ki je z oblasti odnesla predsednika Zina el Abdina Ben Alija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.