Svet
9 ogledov

Mubarak je odstopil

egipt, mubarak, odstop, kairo
1/41
Žurnal24 main
Hosni Mubarak je odstopil z mesta predsednika države. Množica na trgu Tahrir dobesedno ponorela od veselja. Vojska podpira ljudstvo.

"Ne morem verjeti, da bom v svojem življenju še videl drugega predsednika. Rojen sem bil v času Sadata, ko je ta umrl, sem bil star štiri leta. Egipčanov nič več ne more ustaviti. To je novo obdobje za Egipt," je dejal eden izmed protestnikov.

"Hvala bogu, zaradi njega sem bil brezposeln, življenje je bilo grozno. Sedaj bom lahko začel živeti in sedaj bom lahko šele zadihal," je dejal 35-letni protestnik Ahmed.

Egiptovska vojska, ki je po odstopu predsednika Hosnija Mubaraka prevzela oblast v državi, je nocoj sporočila, da ne bo nasprotovala "ljudski volji".

Vrhovni svet egiptovskih oboroženih sil je v izjavi, ki jo je na državni televiziji prebral tiskovni predstavnik, tudi zagotovil, da vojska ne bo alternativa legitimnim zahtevam ljudstva.

Odstopil po 18 dnevih
Hosni Mubarak
je danes po 18 dneh protestov odstopil in zaprosil vojsko, da vodi državo. Njegov odstop je po državni televiziji sporočil podpredsednik države Omar Sulejman, takoj zatem pa sta med milijoni protestnikov na kairskem trgu Tahrir izbruhnila nepopisno veselje in praznovanje.

Mubarak je že pred tem zapustil Kairo in odpotoval v Šarm el Šejk ob Rdečem morju. Zatem je državna televizija napovedala "nujno in pomembno izjavo egiptovskega predsedstva", v kateri pa je nato podpredsednik Sulejman sporočil Mubarakov odstop.

Trg znova okupiran z ljudmi
Trg Tahrir so že dopoldne preplavili protestniki. Nekateri so se odpravili k predsedniški palači, pred katero so pozivali k odstopu avtoritativnega predsednika.

Pred sedežem državne televizije so protestniki zaposlenim preprečili tako vstopanje kot izstopanje iz stavbe, demonstranti pa naj bi prevzeli nadzor tudi nad vladnimi ustanovami v Suezu. Več v novici Kje se skriva Mubarak?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.