Svet
14 ogledov

Mubarak naj bi doživel srčno kap

mubarak med sojenjem v kletki
1/5
Reuters
V več mestih po Egiptu je po obsodbi strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka na dosmrtno ječo prišlo do protestov. Večina protestnikov v prestolnici Kairo in drugih večjih mestih, kot sta Aleksandrija in Suez, ni zadovoljna, ker Mubaraku niso izrekli smrtne kazni.

Hosnija Mubaraka je februarja lani s položaja odnesla arabska pomlad. Obtožen je odgovornosti za smrt okoli 850 protirežimskih protestnikov med protesti februarja lani ter korupcije, za kar mu je grozila celo smrtna kazen. Prav zato vse več protestnikov na ulicah večjih mest protestira, saj so prepričani, da si zasluži prav smrt.

Doživel naj bi srčno kap

Ob razglasitvi obsodbe so Mubaraka s helikopterjem odpeljali v zaporniško bolnišnico, nekdanji egiptovski predsednik pa je v joku zavračal, da bi zapustil helikopter. Spremstvo je potrebovalo 30 minut, da so ga prepričali, da je vstopil v bolnišnico v zaporu Tora v bližini Kaira.

Egiptovska državna televizijska novičarska postaja Nile News je poročala, da naj bi Mubarak na helikopterju med prevozom do zapora doživel srčno kap, vendar novice še nihče uradno ni potrdil.

Proces naj bi potekal prehitro

Poleg njega so se na zatožni klopi znašli še nekdanji egiptovski notranji minister Habib al Adli in šest visokih varnostnih uslužbencev ter Mubarakova sinova Ala in Gamal.

Številni analitiki so sicer izrazili kritike na račun procesa proti nekdanjemu egiptovskemu političnemu vrhu in ga označujejo kot politično predstavo. Opozorili so, da je proces, ki se je začel avgusta lani, potekal prehitro. Preiskovalci so delovali površno, tožilstvo pa je operiralo s šibkimi argumenti, ki niso bili podprti z oprijemljivimi dokazi.

Še se lahko pritoži

V Egiptu je pred razsodbo vladalo veliko pričakovanje, obstajala pa je tudi bojazen, da bi utegnilo na ulicah znova zavreti, če bi sodišče Mubaraka oprostilo oziroma bi bilo pri izreku kazni z njimi prizanesljivo.

Tožilstvo je sicer za Mubaraka zahtevalo smrtno kazen. Na razsodbo se Mubarak še lahko pritoži, enako pa velja tudi za soobtožene.

Komentarjev 1
  • Lavdan 11:14 02.junij 2012.

    Upam, da bo v Egiptu po obsodbi Mubaraka bolje, a se močno bojim, da bo slabše.