Svet
19 ogledov

Mubarak: "Nedolžen sem"

Sojenej Hosniju Mubaraku
1/15
Reuters
Hosni Mubarak zanikal vse obtožbe. V Kairu spopadi med njegovimi privrženci in nasprotniki.

Dolgoletnega voditelja Egipta obtožnica bremeni korupcije in vpletenosti v uboj več kot 800 protestnikov med februarsko vstajo v Kairu. Hosni Mubarak je že zanikal vse obtožbe. "Nisem storil takih zločinov," je dejal.

V Kairo so ga iz bolnišnice v Šarm el Šejku pripeljali z letalom, v sodno dvorano pa so ga privedli kar na bolniški postelji. Po današanji obrvnavi bo ostal v bolnišnici v Kairu.

Slabo zdravje ni izgovor

83-letni Mubarak je šibkega, a stabilnega zdravja. Med zaslišanjem sredi aprila je doživel srčni napad, od takrat se zdravi v bolnišnici v letoviškem mestu Šarm el Šejk. Minuli teden so iz bolnišnice sporočili, da Mubarak zavrača hrano in tekočino ter da trpi za hudo depresijo.

Minister za zdravje Amr Hilmija je že pred sojenjem izrazil menje, da je nekdanji predsednik dovolj pri močeh, da se udeleži sojenja. Notranji minister Mansur Al Isavi pa je napovedal, da ga bodo na sojenje, ki poteka v prostorih policijske akademije v predmestju Kaira, prepeljali z vojaškim helikopterjem.

Hosni Mubarak na obravnavi | Avtor: Reuters Reuters

Televizijski šov

Sojenje bodo prenašali v živo po televiziji, s čimer naj bi dosegli večjo kredibilnost sojenja. Današnjega sojenja naj bi se se udeležilo okoli 600 ljudi. Številni člani Mubarakovega režima, ki so jih odnesli 18 dni trajajoči protesti na začetku leta, so že bili obsojeni. V priporu so ministri, uradniki in poslovneži, proti katerim potekajo preiskave.

Komentarjev 1
  • 1111 16:29 04.avgust 2011.

    ...kdaj bo slovenija naredila kaj takega? Zidar ni mogel pridet, pogodbe pa je lahko podpisoval...ZALAR...dobro te plačajo...kolko cajta še?