Svet
10 ogledov

Mubarak ni kriv smrti 239 ljudi

Hosni Mubarak
1/3
EPA
Sodišče je ovrglo vse obtožbe zoper nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka glede njegove vpletenosti v uboj 239 protestnikov med protesti zoper njega leta 2011.

Hosnija Mubaraka ter sedem njegovih svetovalcev za varnost je sodišče oprostilo obtožb, ki so jih bremenile odgovornosti za smrt 239 protestnikov.Osmerica je bila pred dvema letoma obsojena na dosmrtno kazen zaradi omenjenega dogodka, a so zaradi napak v postopku lani odredili ponovno sojenje. 

Razglasitev odločitve so v sodni dvorani v Egiptu sprejeli z navdušenjem. Mubarak sicer prestaja tudi triletno kazen zaradi zlorabe javnih sredstev. Njegov odvetnik je dejal, da je odločitev sodišča "dokazala integriteto Mubarakove dobe". Mubarak je bil oproščen tudi obtožb na račun korupcije, povezane z izvozom plina v Izrael. Oprostilno sodbo je sodišče izreklo tudi njegovima sinovoma, ki sta bila prav tako obsojena zaradi korupcije. 

V protestih na trgu Tahrir so varnostne sile v tednih pred Mubarakovim odstopom 11. februarja 2011 ubile okoli 800 ljudi. Sorodniki žrtev so pričakovali takšen razplet. "Režim je isti. Imena so se zamenjala, a vse ostalo je enako," je dejal Mahmud Ibrahim Ali, čigar žena je bila ubita pred tremi leti. Mati 25-letnega Ahmeda, ki je bil ustreljen v hrbet med protesti, je, preden je bila znana odločitev sodišča, dejala, da še vedno čaka na pravico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.