Svet
12 ogledov

Mubarak ostaja, množica jezna

Predsednik Egipta Hosni Mubarak je del oblasti predal Sulejmanu, a podrobnosti n
1/7
Žurnal24 main
Hosni Mubarak je v včerajšnjem govoru razočaral množico, ki je pričakovala njegov odstop. Protestniki so jezni in za danes napovedujejo množične proteste.
Definitivno, to je internetna revolucija. Revolucija 2.0.
Wael Ghonim, protestnik in menedžer pri Googlu.

Čeprav je kazalo, da se bodo jezni protestniki odpravili proti predsedniški palači, so se užaloščeni razšli.

Nove proteste napovedujejo za danes, ko se bodo protestniki spet zbrali na trgu Tahrir

Del oblasti predal podpredsedniku
Kljub drugačnim napovedim s strani njegovih bližnjih sodelavcev, ameriške administracije in ameriške tajne službe predsednik Egipta Hosni Mubarak ni odstopil. Povedal je le, da bo nekaj pooblastil predal podpredsedniku in ponovil zavezo, da jeseni ne bo še enkrat kandidiral za predsednika.Egiptovski veleposlanik v ZDA Sameh Shoukry je za CNN dejal, da je Mubarak predal pooblastila Sulejamnu, kar pomeni, da je Sulejman "de facto predsednik".

Podpredsednik Omar Sulejman je protestnike pozval, naj se vrnejo na svoje domove. Egipčane je prosil, naj sodelujejo pri procesu skozi katerega gre država. Hkrati jim je položil na srce, naj ne spremljajo tujih medijev, saj ti s svojim poročanjem želijo oslabiti Egipt.

"Vojska naj posreduje"
Še vedno ni jasno, kakšno pozicijo bo zavzela vojska. Njeni predstavniki so namreč danes protestnikom obljubili, da bo predsednik izpolnil vse njihove zahteve, med katerimi je bila tudi zahteva po odstopu predsednika Mubaraka.

Mohamed El Baradej je na twitterju zapisal: "Egipt bo eksplodiral. Sedaj mora vojska rešiti državo." V pogovoru za CNN je dejal, da so ljudje prepričani, da je vojska na njihovi strani, a da je treba počakati na izjavo vojske.

V petek je pričakovati nove, množične proteste, ki se bodo najverjetneje začeli po opoldanski molitvi.

Šef pri Googlu, ikona revolucije
Wael Ghnonim
, aktivist in vodja prodaje Googla za Severno Afriko in Bližnji vzhod, je bil po dvanajstih dneh zapora izpuščen konec prejšnjega tedna. Danes je na Twitterju zapisal, da po koncu protestov ne namerava sodelovati v politiki.

V ponedeljek je dal intervju za lokalno televizijo, med intervjujem pa se je pred televizijskimi kamerami razjokal. "Sistem, ki ljudi zapira zaradi tega, kar govorijo, mora biti porušen," je takrat povedal Ghonim. Dvanajst dni, ki jih je preživel v režimskem zaporu, je imel tudi prevezane oči.

"Molim za Egipt. Zelo sem zaskrbljen, saj vlada za jutri načrtuje vojni zločin proti ljudstvu. Pripravljeni smo umreti," pa se glasi njegovo zadnje sporočilo na Twitterju 27. januarja.

"Če želite osvoboditi družbo, ji dajte dostop do interneta," pa je povedal v današnjem intervjuju za CNN.

"Imam veliko za izgubiti, imam ženo in otroke, delam pri najboljšem podjetju na svetu, vendar se ne mislim umakniti, dokler se Hosni Mubarak ne umakne," je povedal Ghonim.

Stavka tudi tri tisoč zdravnikov
V Kairu se je kakih tri tisoč zaposlenih v zdravstvu pridružilo množicam na trgu Tahrir. Stavkajo tudi zaposleni v javnem sektorju v Aleksandriji, Suezu ter v mestih na severni obali in ob Rdečem morju. Delo pa so odložili tudi zaposleni v največji tovarni v Egiptu, tekstilni tovarni ob delti Nila, ki zaposluje 24 tisoč ljudi, poroča STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.