Svet
10 ogledov

Mubarak zavrača hrano

hosni mubarak Reuters
Nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku se je zdravstveno stanje izboljšalo, a še vedno zavrača hrano in ne zaupa zdravnikom.

Neimenovani predstavniki zapora Tora, kjer strmoglavljeni egiptovski predsednik Hosni Mubarak prestaja doživljenjsko zaporno kazen, so povedali, da je pojedel samo jogurt in spil sok, ki so mu ga prinesli obiskovalci, tako da mu hrano in tekočino dovajajo intravenozno. Kljub temu se je njegovo zdravstveno stanje nekoliko izboljšalo.

Njegova sinova Alaa in Gamal, ki v zaporu čakata na začetek sojenja, sta ob njem na intenzivnem oddelku zaporniške bolnišnice.

Po razsodbi se je zlomil

Mubaraka je sodišče 2. junija obsodilo na dosmrtni zapor zaradi odgovornosti za smrt okoli 850 protirežimskih protestnikov med protesti februarja lani.

Po obsodbi so ga odpeljali v bolnišnico v zaporu Tora v bližini egiptovske prestolnice. Ob tem naj bi se čustveno zlomil in naj bi od takrat trpel za akutno depresijo, ima pa tudi povišan krvni tlak in težave z dihanjem. Neimenovan varnostni vir je dejal, da so ga v ponedeljek dvakrat oživljali z defibrilatorjem.

Mubarak je bil od prijetja aprila 2011 v luksuznem apartmaju bolnišnice v znanem egiptovskem letovišču Šarm el Šejk. Ob začetku sojenja avgusta lani so ga premestili v vojaško bolnišnico v predmestju Kaira, kjer so ga svojci redno obiskovali, tam naj bi tudi telovadil in na fotografijah je deloval zdravo. Na sojenje pa so ga vedno prinesli na nosilih.

Opozicija in prodemokratični aktivisti vztrajajo, da se novice o Mubarakovem slabem zdravju načrtno razširjajo, da bi upravičili njegovo vrnitev v vojaško bolnišnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.