Svet
6 ogledov

Mubaraka bodo izpustili

Protest v Egiptu Reuters
Sodišče v Kairu je za nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka v primeru korupcije danes odredilo konec pripora, s čimer so se povečale možnosti, da bi lahko kmalu prišel na prostost.

Zaenkrat sicer še vedno ostaja v preiskovalnem priporu zaradi še enega korupcijskega postopka proti njemu.

Kot navajajo sodni viri, je sodišče primer proti Mubaraku zaradi nezakonite porabe javnih sredstev pri gradbenih projektih njegove družine vrnilo tožilstvu. To bi moralo obtožnico razširiti na še štiri udeležence. Posledično je bilo sodišče prisiljeno ukiniti preiskovalni pripor za Mubaraka.

Kljub temu pa dolgoletni egiptovski predsednik, ki so ga množični protesti februarja 2011 prisilili k odstopu, danes še ni mogel zapustiti zapora. V preiskovalnem priporu namreč ostaja zaradi še enega postopka, v katerem je prav tako obtožen korupcije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Njegov odvetnik Farid al Dib je napovedal, da se bo tudi na ta primer, ki je še zadnji proti njemu, pritožil. Trdil naj bi, da je njegov klient vrnil slabih 450.000 evrov vredna darila, ki jih je prejel od svojega ministra za informiranje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odvetnik naj bi računal s tem, da bo 85-letni Mubarak kmalu na svobodi.

O usodi države v sredo

Zunanji ministri držav članic EU se bodo v sredo sešli na izrednem zasedanju, na katerem bodo razpravljali o razmerah v Egiptu, je sporočil tiskovni predstavnik visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton.

Veleposlaniki konkretnih sklepov na današnjem srečanju v Bruslju niso sprejeli, saj naj bi te prepustili zunanjim ministrom, navajajo diplomatski viri, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Pogovarjali pa so se o različnih oblikah gospodarskega pritiska na Egipt.

Zaradi dogajanja v državi je tako na kocki skoraj pet milijard evrov vreden program pomoči v posojilih in garancijah, ki jih je EU Egiptu obljubila za obdobje 2012-2013. Milijardo evrov naj bi Egipt prejel neposredno od EU, preostanek, po dve milijardi evrov, pa od Evropske investicijske banke (EIB) ter Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD).

Pomoč je bila sicer pogojena z demokratičnimi reformami v Egiptu, zato od leta 2012 EU egiptovski vladi zaradi odsotnosti tovrstnih reform ni odobrila nobene nove neposredne pomoči iz evropskega proračuna.

Do visokih srečanj v EU prihaja v luči vse ostrejših mednarodnih obsodb nasilja v Egiptu in svaril iz Bruslja. Predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije, Herman Van Rompuy in Jose Manuel Barroso, sta namreč egiptovsko vojsko in začasno vlado v skupni izjavi v nedeljo opozorila, da bo EU ponovno "preučila" svoje odnose z Egiptom.

Umrlo že več kot 800 ljudi

Zadnji val nasilja v Egiptu se je razplamenel v sredo, ko so varnostne sile krvavo razbile protestniška tabora islamističnih podpornikov s strani vojske odstavljenega predsednika Mohameda Mursija. Nasilje je od srede terjalo že več kot 800 življenj, na tisoče ljudi je bilo ranjenih ali aretiranih. Nazadnje je v nedeljo zvečer izbruhnilo nasilje v zaporu na severu Kaira, v katerem je zaprtih več sto islamistov, ki so jih v akcijah proti Mursijevim privržencev v zadnjih dneh aretirale egiptovske oblasti.

Zaporniki so poskušali pobegniti, 36 pa se jih je zadušilo zaradi solzivca, ki ga varnostne sile uporabile, da bi jih zaustavile, so sporočili iz egiptovskega notranjega ministrstva.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.