Svet
4 ogledov

Mubaraka čaka smrtna kazen?

V središču Kaira so se včeraj zbrali podporniki Mubaraka in obeležili njegov 83. Žurnal24 main
Nekdanjemu egiptovskemu predsedniku grozi smrtna kazen. Bremenijo ga, da je naročil poboje 800 protestnikov.

 

Prva glava padla
Ravno danes je sodišče v Kairu nekdanjega notranjega ministra Habiba al Adlija obsodilo na 12 let zaporne kazni zaradi pranja denarja in nezakonitega bogatenja. Al Adli je bil ena ključnih oseb Mubarakovega režima, med ljudmi pa zelo osovražen. To je hkrati prva sodba kakšnemu članu Mubarakovega sistema.

Al Adlija zdaj čaka še eno sojenje – obtožen je, da je med vstajo ukazal streljanje na protivladne protestnike. Če bo obsojen, mu grozi smrtna kazen.

Če bodo Hosnija Mubaraka, strmoglavljenega egiptovskega predsednika, spoznali za krivega sodelovanja pri pobojih upornikov, mu grozi smrtna kazen.

 

Mubarak je namreč med drugim obtožen, da je sodeloval in naročil poboje upornikov, ki so se februarja dvignili proti njegovi 30-letni vladavini.

Sodišče z izrekom tovrstne kazni ne bo imelo nikakršnih težav, je zagotovil novi egiptovski pravosodni minister Mohamed Abdelaziz al Džuindi: "Če bo zločin dokazan, sodišče ne bo oklevalo pri izdaji smrtne obsodbe."

"Grozovit zločin"
"Sodnik bi se ga lahko usmilil, če bi za to obstajal razlog. Mislim pa, da v tem primeru ni nikakršnega razloga za to. Grozovit zločin je ubiti 800 civilistov, ki so zahtevali svoje pravice in upali na propad skorumpiranega režima, ki je Egipt speljal v pogubo," je še dejal minister v prvem intervjuju, potem ko je zavzel to mesto.

Mubarak po strmoglavljenju živi v Šarm el Šejku in je v zelo slabem zdravstvenem stanju. Pretekli mesec so tožilci zavrnili prošnjo, da bi Mubaraka preselili v vojaško bolnišnico v Kairu, češ da temu nasprotujejo njegovi zdravniki, saj bi bila pot do tja zanj pretvegana.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.