Svet
5 ogledov

Mubarakova sinova sta si v laseh

Mubarakova sinova Gamal in Alaa, prvi in drugi z desne, na nogometni tekmi. (Fot Žurnal24 main
Sin odstopljenega egiptovskega predsednika Alaa Hosni Mubarak je svojega brata Gamala obtožil, da je pomagal uničiti ugled njunega očeta.
Preberite aktualno dogajanje v Egiptu: Vztrajajo le še najbolj zagreti.

Med starejšim in mlajšim sinom nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, Alaaom in Gamalom Mubarakom, se je prejšnji četrtek med snemanjem očetovega govora v predsedniški palači vnel spor, poroča egiptovski dnevnik Al Akbar.

Alaa je po poročanju časnika Gamala obtožil, da je pomagal pri razširjanju korupcije v državi, tako da je svojim prijateljem iz poslovnega sveta utiral pot na pomembne politične položaje.

"Uničil si deželo, ko si odprl vrata svojim prijateljem, to je rezultat," je po navedbah časnika dejal Alaa. "Namesto da bi bil tvoj oče na koncu življenja spoštovan, si pomagal uničiti njegov ugled."

Prepir je bil po poročanju Al Akbarja tako glasen, da so ga slišali "skoraj vsi v stavbi", in tako vnet, da je moral med njima posredovati višji predstavnik egiptovskih oblasti.

Alaa naj bi bil poleg tega jezen, ker so umaknili prvi osnutek Mubarakovega govora, po katerem bi oblast predal podpredsedniku Omarju Sulejmanu, vojaški nadzor pa vojaškemu svetu. 

Gamal Mubarak (47) je 11 let delal v Bank of America v Kairu in Londonu. Velik vpliv si je pridobil po tem, ko ga je leta 2002 oče imenoval za vodjo političnega sveta vladajoče stranke, s čimer ga je po mnenju poznavalcev postavil za svojega naslednika.

V Komi, Nemčiji ali Šarm el Šejku
Egiptovski časniki sicer špekulirajo tudi, kaj vse se je dogajalo s predsednikom Mubarakom, ki se v dneh protestov ni veliko pojavljal v javnosti.

Al Masry Al Youm je v nedeljo zapisal, da je Mubarak padel v komo. Ponovil je tudi govorice, da je nekdanji 83-letni predsednik države med neslavnim "ne-bom-odstopil" govorom, ki ga je del le dan pred odstopom, dvakrat omedlel.

Izraelski časnik JSS News je poročal, da je Mubarak na smrtni postelji v bolnišnici v nemškem Badnu. O Mubaraku se je že dalj časa govorilo, da ima raka, JSS News pa je zdaj zapisal, da je njegova bolezen v zaključni fazi.

Kljub tem govoricam je predstavnik Obamove administracije reporterjem Washington Posta v nedeljo dejal, da je prepričan, da je Mubarak v letovišču Šarm el Šejk ob Rdečem morju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.