Svet
13 ogledov

Mubaraku bodo ponovno sodili 13. aprila

hosni mubarak Reuters
Ponovno sojenje nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku zaradi smrti protestnikov leta 2011, ko se je začela vstaja proti njegovemu režimu, se bo pričelo 13. aprila.

Poleg Hosnija Mubaraka, ki je bil zaradi tega na prvi stopnji obsojen na dosmrtni zapor, bodo na sodišču znova sodili še drugim, tudi šestim vodjem varnostnih služb.

Na zatožni klopi se bodo tako poleg Mubaraka znašli tudi nekdanji notranji minister Habib al Adli in njegovih šest pomočnikov ter Mubarakova sinova Al in Gamal, je danes sporočilo kasacijsko sodišče, najvišje prizivno sodišče v državi.

Datum je kasacijsko sodišče določilo, potem ko je drugostopenjsko sodišče januarja ugodilo pritožbam Mubaraka in Adlija ter razveljavilo nujne obsodbe na dosmrtni zapor.

Mubarak in Adli sta bila na dosmrtni zapor obsojena junija lani, ker leta 2011 nista preprečila smrti več kot 800 protestnikov med 18-dnevno vstajo, ki se je pričela 25. januarja. Šest vodij varnostnih služb so takrat oprostili. Mubarakova sinova Gamal in Ala pa sta bila oproščena obtožb o korupciji zaradi zastaranja primera.

Sodbe so sprožile ogorčenje po Egiptu, tisoče protestnikov pa je zasedlo ulice, da bi izrazili nezadovoljstvo s tem, da ni bila nobenemu neposredno dokazana krivda za uboje protestnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.