Svet
52 ogledov

Mučenje gledajo, mučenje doživljajo

Sirski begunci Reuters
Samopoškodovanje, nočne more, močenje postelje: to je le nekaj posledic, ki jih je na otrocih pustila državljanska vojna v Siriji.


Človekoljubna organizacija Save the Children je danes izdala poročilo "Neizpovedane grozote", v katerem so  zbrali pretresljiva pričanja otrok in njihovih staršev, ki so uspeli pobegniti iz Sirije.

"Nobenega zločina proti otrokom ne bomo tolerirali. S tem poročilom želimo poslati jasno sporočilo obema stranema, da nasilja nad otroci ne bomo tolerirali," so dejala v organizaciji.

"Psi so jedli trupla"

V poročilu je tudi izpoved 14-letnega Hasana, ki zdaj živi v begunskem taborišču v Jordaniji. Bil je priča pokola svoje družine, ko so rakete padle na pogrebni sprevod.

"Trupla in ranjeni so ležali po tleh. Deli teles so bili raztreseni naokoli. Psi so jedli trupla še dva dni po masakru," je dejal. Povedal je še, da vladne sile otroke izkoriščajo za živi ščit. 

15-letni Kaled je opisal, kako je skupina moških vdrla v njihovo vas, ugrabila njega in še sto drugih dečkov. Odpeljali so jih v šolo, kamor so jih zaprli za več tednov. Ugrabitelji so jih pretepali, na njih ugašali cigarete, jih obešali za zapestje, po 48 ur jim niso dajali za jesti in piti. "Nekatere so ubili z elektriko," je dejal.

"Mislim, da niso potrebovali razloga, vse je bilo odvisno do njihove volje. Pokazali niso nič sočutja, nič usmiljenja," je še povedal.

"Gledal sem ga umreti"

Vladne sile so otroke pogosto ugrabljale, mučile in celo ubijale, le da bi se maščevali njihovim staršem. Tudi 16-letni Vael je bil ujet. Dejal je, da so bili njegovi ugrabitelji še posebej okrutni do 6-letnega dečka Ala – mučili so ga, tri dni mu niso dali hrane in to vse le, ker se je režim sirskega predsednika Bašarja hotel dokopati do njegovega očeta.

"Gledal sem ga umreti, Živel je le tri dni in nato je enostavno umrl. Ves čas je bil prestrašen. Z njegovim truplom so ravnali kot s pasjim," je povedal Vael. 

Komentarjev 1
  • stela 19:38 25.september 2012.

    Od kdaj so peticije namenjene donacijam?