Svet
13 ogledov

Mučili, iznakazili in ga v vreči poslali domov

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pretekli teden je Sirce in javnost razburil posnetek trupla 13-letnega dečka Hamze al Katiba. Truplo s številnimi ranami so po štirih tednih morilci poslali v plastični vreči njegovi družini.
Dečej je postal simbol za nasilje režima na transparetnih sirskih protestnikov.

Hamza al Katiba so pogrešali vse od konca aprila, ko se je v mestu Dara udeležil demonstracij. Po besedah opozicijskih aktivistov, so dečka ugrabile lokalne varnostne sile, ter ga mučile do smrti. Njegovo truplo pa so s številnimi ranami, močno iznekaženo, po štirih tednih poslali v plastični vreči njegovi družini.

Sirski režim zanika, da bi deček umrl zaradi mučenja. Po njihovih navedbah, naj bi deček kot naključna žrtev umrl na demonstracijah. Trikrat naj bi bil ustreljen, a se je zataknilo pri identifikaciji trupla, zato je družina truplo prejela šele po štirih tednih.

Aktivisti pozivajo k novim protestom

Aktivisti za človekove pravice, so v sredo sporočili, da bi lahko "načrtno pobijanje in mučenje s strani sirskih varnostnih sil"  v Dari, opredelili kot zločine proti človeštvu.  Po njihovih podatkih naj bi med protesti umrlo že več kot 1.000 ljudi.

Zaradi usode Hamze al Katiba so na Facebooku aktivisti pozvali k novim in okrepljenim protestom proti brutalnosti režima predsednika Bašarja al Asada in proti režimu samemu. ''Mesec dni njegova družina ni vedela, kje je ali kdaj bo izpuščen. K svojcem se je vrnil kot truplo. Po preiskavi trupla so se razkrili sledovi mučenja,'' so sporočili sirski aktivisti za človekove pravice.

Sirski deček je postal mučenik

Hamza al-Khatib že primerjajo s tunizijskem prodajalcem zelenjave, Mohamedu Bouazizu, tunizijskemu ,ki se je potem ko so mu policisti zasegli voziček , s katerim si je služil kruh – protestno zažgal, in Iranko Nedi Aga Soltan.  Sirske oblasti so ga razglasile za mučenika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.