Svet
4 ogledov

Mugabe izgubil večino

Mugabe je Zimbabve vodil od leta 1980. Žurnal24 main
Opozicijsko Gibanje za demokratične spremembe je zmagovalec volitev, je po štirih dneh končno sporočila volilna komisija v Zimbabveju.

Vladajoča stranka sedanjega predsednika Roberta Mugabeja je dobila 94 od 207 sedežev v parlamentu, opozicija pa 105. En sedež je pripadel neodvisnemu kandidatu.

Vodja opozicijskega Gibanja za demokratične spremembe (MDC) Morgan Tsvangirai je bil že pred razglasitvijo volilnih izidov prepričan, da je v tekmi za predsedniški položaj premagal sedanjega predsednika Roberta Mugabeja, in ga pozval, naj razglasi poraz. Obenem je izključil govorice o pogajanjih z Mugabejem.

Te so prišle na dan, ko je neimenovani vir iz stranke MDC novinarjem BBC zaupal, da je bil osnovan sporazum, na osnovi katerega naj bi Mugabe odstopil. Zakaj do podpisa sporazuma ni prišlo, ni znano. Dogovarjanje so medtem že zanikali tudi v stranki ZANU-PF (Patriotska fronta).

Napetost na ulicah
Na ulicah po državi je čutiti napetost. Opazovalci so se bali, da bi odlašanje z razglasitvijo izidov lahko sprožilo podobne nemire, kot smo jim bili priča v Keniji.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je pozval k ohranitvi mirne krvi in transparentnosti volitev. Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je dejal: "Nočemo, da pride do enake situacije kot v Keniji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.