Svet
1 ogledov

Mugabejeva stranka resnično poražena

Mugabe se že pripravlja na volitve, ki bodo 27. junija. Žurnal24 main
Štiri tedne po splošnih volitvah v Zimbabveju je opozicijsko Gibanje za spremembe (MDC) sporočilo, da je volilna komisija potrdila njihovo zgodovinsko zmago. Izidi predsedniških volitev še niso znani.

Volilna komisija je po volitvah 29. marca objavila le skope izide parlamentarnih volitev in nato 2. aprila potrdila zmago MDC, ki naj bi v 210-članskem parlamentu dobila 109 poslancev . ZANU-PF dolgoletnega predsednika Roberta Mugabeja naj bi si zagotovila 97 mest. Zaradi nepravilnosti je komisija odredila delno ponovno štetje glasov, čemur je MDC nasprotoval, saj naj bi volilna komisija poskušala spreobrniti izid, vendar pa je ta ostal enak.

Še vedno pa niso znani izidi predsedniških volitev, ki so potekali isti dan. 60-letni vodja MDC Morgan Tsvangirai zatrjuje, da je zmagal tudi na predsedniških volitvah, medtem ko v Mugabejevi stranki trdijo, da nihče ni prejel več kot 50 odstotkov glasov in zahtevajo drugi krog volitev.

Volitve so bile tudi v znamenju nasilja in poročil o zastraševanju podpornikov opozicije. Opozicija je danes potrdila, da je bilo po volitvah ubitih najmanj 15 njenih privržencev.

O razmerah v državi bo predvidoma v torek prvič po volitvah v državi razpravljal razpravljal tudi Varnostni svet ZN.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.