Svet
7 ogledov

Mursi podpisal novo ustavo

Mohamed Mursi Reuters
Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je danes podpisal sporno novo ustavo, ki so jo Egipčani v soboto potrdili na referendumu.Poleg tega se je danes na prvem zasedanju sešel egiptovski senat, ki bo imel do parlamentarnih volitev, predvidenih v februarju 2013, vse zakonodajne pristojnosti.

Senat je danes dobil tudi 90 novih članov, ki jih je imenoval Mohamed Mursi. Po pričakovanjih bo ta organ sedaj pripravil osnutek zakona, na podlagi katerega bodo potekale za februar predvidene parlamentarne volitve.

Egipt je namreč brez spodnjega doma parlamenta, saj ga je ustavno sodišče zaradi nepravilnosti na volitvah konec leta 2011 poleti razpustilo.

Poleg tega naj bi se senat, v katerem imajo večino Mursiju naklonjeni islamisti, lotil zakonodaje o protestih in medijih.

Referendum ni imel potrebne legitimnosti

Egiptovska volilna komisija je v torek zvečer objavila, da je osnutek nove ustave na sobotnem referendumu podprlo 64 odstotkov volivcev. Ob pozivih opozicije k bojkotu oz. zavrnitvi predloga je bila volilna udeležba sicer le 33-odstotna.

Zaradi tega je opozicija za referendum že dejala, da nima potrebne legitimnosti in ga bo zakonsko izpodbijala. Poleg nizke udeležbe so referendum po mnenju opozicije zaznamovale tudi nepravilnosti.

A Mursi je popoldne v televizijskem nagovoru zavrnil očitke o nelegitimnosti in vztrajal, da je referendum potekal "transparentno in pod polnim nadzorom civilne družbe in sodstva". Zatrdil je še, da nova ustava vzpostavlja novo republiko, opozicijo pa je pozval, naj se vrne k dialogu za premostitev razlik in za oživitev gospodarstva.

Mursi je še priznal, da je "spoštovanja vreden" delež volivcev glasoval proti ustavi, vendar pa ni ponudil nobenih konkretnih koncesij opoziciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.