Svet
39 ogledov

Mursi prek Twitterja državljane pozval k nenasilju

egipt Reuters
Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je po petkovih nasilnih protestih ob drugi obletnici revolucije v državi, ki so zahtevali najmanj sedem smrtnih žrtev, pozval k umiritvi razmer.

Mohamed Mursi je državljane preko Twitterja pozval, naj spoštujejo vrednote revolucije in izražajo svoja mnenja miroljubno in se odrečejo nasilju. Sicer je že v četrtek, ko so se začeli pojavljati prvi nasilni protesti, govoril o kontrarevoluciji. Zatrdil je, da proteste proti vladi vodijo "ostanki Mubarakovega režima". Demonstranti pa Mursiju očitajo, da je izdal cilje revolucije, ki se je pričela 25. januarja 2011 in je 17 dni kasneje privedla do Mubarakovega odstopa.

Dve leti po množičnih protestih spet na trgu

Egiptovske ulice je v petek, dve leti po začetku množičnih protestov proti takratnemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku, preplavilo več tisoč Egipčanov, ki so nezadovoljni z novo islamistično vlado in predsednikom Mursijem.

Pri tem so v več mestih izbruhnili spopadi s policijo, v katerih je bilo po navedbah ministrstva za zdravstvo poškodovanih najmanj 456 ljudi, sedem pa je bilo ubitih. Skupno so nemiri izbruhnili v 12 egiptovskih pokrajinah.

Še posebej vroče je bilo v Suezu, kjer je v petek zvečer posredovala tudi vojska in uporabila tudi oklepnike. Pri tem je bilo ubitih šest protestnikov, ki so bili ustreljeni. En protestnik je bil ubit v kraju Ismalija.

Nasilje je izbruhnilo tudi v Kairu, kjer se je na znamenitem trgu Tahrir zbralo več tisoč ljudi. V bližini pa je prišlo do niza posamičnih spopadov s policijo. Demonstranti so se odpravili tudi pred predsedniško palačo v predmestju Kaira, kjer jih je policija pregnala s solzivcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.