Svet
44 ogledov

Mursija obsodili na 20 let zapora

Mohamed Mursi EPA/KHALED ELFIQI
Sodišče je nekdanjega islamističnega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija obsodilo na 20 let zapora, a sodili mu bodo še v več primerih.

Sodišče v Kairu je danes nekdanjega islamističnega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija in še 12 obtoženih zaradi vpletenosti v aretacije in mučenje protestnikov med njegovo vladavino obsodilo na 20 let zapora. Hkrati je sodišče Mursija oprostilo obtožb o napeljevanju k umoru, zaradi katerih bi ga lahko doletela smrtna kazen.

Mursijevi odvetniki so napovedali pritožbo. Obramba je med procesom trdila, da ni dokazov, da bi Mursispodbudil spopade, in da je bila takrat večina žrtev članov Mursiju naklonjene Muslimanske bratovščine.

 

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je kritizirala sodbo. "Sodba je razblinila še preostale iluzije o neodvisnosti in nepristranskosti egiptovskega kazenskopravnega sistema," je povedala Hasiba Hadž Sahraui, namestnica direktorja veje Amnesty International za Bližnji vzhod in severno Afriko. Ob tem je pozvala k ponovnemu sojenju ali izpustu Mursija iz zapora. Tudi prepovedana Muslimanska bratovščina se je odzvala ostro. "Nelegitimne oblasti poskušajo z neveljavnimi sodbami uveljavljati svojo tiranijo. To zatiranje se jim bo vrnilo, saj se revolucija in jeza javnosti nadaljujeta," so sporočili.

 

To je sicer prva sodba pred skoraj dvema letoma strmoglavljenemu Mursiju. Smrtna obsodba mu grozi še v dveh primerih - na sojenju zaradi vohunjenja za tuje sile in bega iz zapora med uporom proti režimu Hosnija Mubaraka leta 2011. Sodbi v teh primerih naj bi bili znani 16. maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.