Svet
11 ogledov

Mušaraf ni več vrhovni poveljnik vojske

musaraf-reuters Žurnal24 main
Pakistanski predsednik Mušaraf je odstopil kot vrhovni poveljnik vojske. Nasledil ga je general Ašfak Pervez Kiani.
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je predal vojaško oblast generalu Ašfaku Pervezu Kianiju. V poslovilnem govoru je Mušaraf poudaril, da je bila vojska njegovo življenje.

Predsednik Mušaraf je odstopil zaradi pritiskov mednarodne in domače javnosti. V četrtek naj bi prisegel kot civilni predsednik, kar bo zaznamovalo konec osemletne vojaške vladavine v Pakistanu.

Slovesnost v Ravalpindiju
Vojaški uniformi se je Mušaraf odrekel na slovesnosti v generalštabu vojske v Ravalpindiju. Slovesnosti se je udeležilo veliko dostojanstvenikov in drugih povabljencev, ki so z glasnim ploskanjem spremljali predajo poveljniške palice v Kijanijeve roke. "Je odličen vojak, za katerega lahko z gotovostjo trdim, da bo uspešno vodil vojsko," je o generalu Kianiju dejal Mušaraf.

Opozicija zahteva preklic izrednih razmer

Nekdanji premier Šarif bo bojkotiral volitve osmega januarja, če ne bo prišlo do preklica izrednih razmer. © AFP

 
Mušaraf je prišel na oblast leta 1999, ko je strmoglavil nekdanjega predsednika vlade Nawaza Šarifa. Mušaraf se ni želel odreči položaju vrhovnega poveljnika vojske, saj je svojo oblast zgradil na podpori vojske in ne na volji ljudstva.

Šarif se je v ponedeljek po sedmih letih izgnanstva
vrnil v državo . Nekdanji premier je vložil svojo kandidaturo, a opozoril, da bo bojkotiral volitve osmega januarja, če ne bo prišlo do preklica izrednih razmer, kar zahteva tudi opozicija. V prihodnjih dneh se bo srečal s predstavniki opozicije, da uskladijo svoj nastop proti Mušarafu.

Pervez Rašid, Šarifov tiskovni predstavnik, je opozoril, da Mušaraf ni prostovoljno slekel uniforme, ampak je to storil pod pritiskom tistih, ki so ga osem let držali na oblasti. Rašidova izjava cilja na ameriško vpletenost v Mušarafovo vladanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.