Svet
3337 ogledov

Musk reševalca tajskih dečkov obtožil, da je pedofil

Elon Musk
Musk britanskega jamarja, ki je pomagal rešiti tajske dečke, označil za pedofila.

Po srečni rešitvi tajskih dečkov iz zalite jame je izbruhnil oster verbalni spopad med ameriškim zvezdniškim podjetnikom Elonom Muskom in britanskim jamarjem, ki je sodeloval pri reševanju. Britanec je mini podmornico, ki jo je Musk poslal na Tajsko, označil za zgolj marketinško potezo, Musk pa je nato jamarja ožigosal za pedofila.

Milijarder Musk je med dramatičnim reševanjem 12 tajskih dečkov in njihovega nogometnega trenerja na Tajsko na lastne stroške poslal majhno podmornico, ki so jo razvili v njegovem podjetju. A ekipa tajskih in mednarodnih reševalcev se je uporabi prototipa odpovedala, številni pa so šefu Tesle in SpaceX očitali, da ga je pri vsem skupaj zanimala le reklama zase, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Takšnega mnenja je tudi 63-letni britanski jamar Vernon Unsworth, ki je reševalcem pomagal s svojim izjemnim poznavanjem jame, v kateri so bili ujeti dečki. V pogovoru za televizijo CNN je Britanec, ki polovico časa preživi na Tajskem, izjavil, da je šlo pri Muskovi podmornici le za reklamno potezo.

Zatakne naj so jo nekam, kjer ga bo bolelo

"Prav nobene možnosti ni bilo, da bi to delovalo. Toga zunanja lupina podmornice je bila z okoli 1,7 metra dolžine predolga, da bi zvozila ovinke in ovire. Prevozila ne bi niti prvih 50 metrov v jami," je poudaril Unsworth in dodal, da "si lahko (Musk) podmornico vtakne, kjer ga bo bolelo".

Njegove besede so očitno užalile Muska, saj ga je v nedeljo na družbenem omrežju Twitter, kjer ima 22 milijonov sledilcev, v nizu objav napadel z izjemno ostrino. V tvitih, ki jih je kasneje izbrisal, je med drugim podvomil v Britančevo sodelovanje pri reševanju dečkov in ga označil za sumljivega "britanskega izseljenca, ki živi na Tajskem".

Povrh vsega pa ga je označil za "pedo možakarja", to je pedofila, in kasneje to podkrepil še s tvitom: "Stavim milijon dolarjev, da je to res". Sporočil je tudi, da bo dokazal, da bi njegova podmornica opravila nalogo, saj da jo bo poslal v jamo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Zgodba se bo morda končala na sodišču, saj je Unsworth za AFP danes izjavil, da razmišlja o tem, da bi Muska tožil. Sam Muskovih tvitov sicer ni videl, dokončno odločitev o morebitni tožbi pa bo sprejel, ko se bo ta teden vrnil v Veliko Britanijo. Poudaril pa je, da "epizode z Muskom še ni konec".

Do Muskovih izpadov so bili kritični tudi drugi, ki so sodelovali pri reševanju tajskih dečkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 19:07 16.julij 2018.

    Vsak, ki ve kaj je "prasica" se muskovi podmornici lahko zgolj reži. Ne samo da se mu pusti da poizkusi reševanje, predlagam, da se njega in njegovo podmornico (v rinfuzi) pred naslednjim monsunom zapre v del jame, kjer so bili ...prikaži več mali junaki tam naj si jo sestavi in naj se z njo reši skozi labirint rovov. V tej predstavitvi lahko sodeluje zgolj on sam in številne novinarske ekipe. Svet ga ne bo pogrešal. Enakega mnenja kot britanec sem bil tudi sam kos em slišal za to.. samoreklama za profit..

  • perhan63 12:43 16.julij 2018.

    od denarja in salve so se mu skisali možgani