Svet
3531 ogledov

Muskovo podjetje ubilo več kot 1.500 živali

Elon Musk Profimedia
Nove obtožbe kršenja pravic živali podjetja Neuralink.

Podjetje Neuralink najbogatejšega Zemljana Elona Muska je v štirih letih ubilo 1500 živali. Osebje Neuralinka se je interno pritožilo, da preštevilni poskusi na živalih povzročajo nepotrebno trpljenje in smrti. V preiskavo so se vključili tudi ameriški državni organi, poroča Reuters.

Neuralink razvija možganski vsadek, za katerega upa, da bo paraliziranim ljudem pomagal ponovno shoditi, pomagal pa bi pri tudi pri zdravljenju drugih nevroloških bolezni. Zvezno preiskavo, o kateri doslej še niso poročali, je v zadnjih mesecih sprožil generalni inšpektor ministrstva za kmetijstvo ZDA na zahtevo zveznega tožilca, sta navedla dva vira, ki sta seznanjena s preiskavo. Eden od virov je dejal, da se preiskava osredotoča na kršitve ameriškega zakona o zaščiti živali, ki med drugim ureja način obravnave in testiranja nekaterih vrst živali.

Preiskava poteka v času naraščajočega nezadovoljstva zaposlenih glede Neuralinkovih testiranj na živalih, vključno s pritožbami, da so pritiski izvršnega direktorja Muska za pospešitev razvoja povzročili neuspešne poskuse. Tovrstne teste je bilo namreč potrebno ponavljati, zato se je po pričevanju zaposlenih povečalo število testiranih in ubitih živali. Dokumenti podjetja vključujejo prej neprijavljena sporočila, zvočne posnetke, e-pošto, predstavitve in poročila, s katerih so razvidne omenjene kršitve. Neuralink je sicer opravil vse inšpekcijske preglede. 

Podjetje in Musk se na očitke še nista javno odzvala.

Musk v želji po kliničnih poskusih na ljudeh izvaja pritisk glede hitrosti opravljanja testov

Ameriški predpisi ne omejujejo števila živali, ki jih podjetja lahko uporabijo pri raziskavah, kar daje znanstvenikom velik manevrski prostor pri določanju, kdaj in kako bodo živali sodelovale pri poskusih. Muskovo podjetje je po grobih ocenah po poskusih od leta 2018 skupaj ubilo približno 1500 živali, vključno z več kot 280 ovcami, prašiči in opicami, izvajali pa so tudi raziskave na podganah in miših. 

Skupno število umrlih živali ne pomeni nujno, da podjetje krši predpise ali standardne raziskovalne prakse. Številna podjetja namreč redno uporabljajo živali v poskusih za izboljšanje zdravstvenega varstva ljudi in se soočajo s finančnim pritiskom, da bi izdelke hitro dali na trg. Živali se običajno usmrtijo, ko so poskusi končani, pogosto zato, da jih je mogoče pregledati za raziskovalne namene.

Toda sedanji in nekdanji zaposleni v Neuralinku trdijo, da je število smrti živali presežno zaradi Muskovih zahtev po pospešitvi raziskav. Musk naj bi stremel k čim prejšnjemu dovoljenju za klinične poskuse na ljudeh. Neuralink po pričanju zaposlenih opravlja nove teste še preden bi odpravil težave iz prejšnjih ali pripravil popolne zaključke. Reuters je identificiral štiri poskuse, ki so vključevali 86 prašičev in dve opici, ki so jih v zadnjih letih zaznamovale človeške napake. Napake so oslabile raziskovalno vrednost poskusov in zahtevale ponovitev testov, zaradi česar je bilo ubitih več živali, so povedali trije sedanji in nekdanji uslužbenci. Tri osebe so napake pripisale pomanjkanju priprav osebja za testiranje.

Podjetje se je soočalo z obtožbami o kršenju pravic živali že februarja, ko je neprofitna organizacija Odbor zdravnikov za odgovorno medicino na ameriško ministrstvo za kmetijstvo vložilo pritožbo o "neustrezni oskrbi živali" v Davisovem centru za primate Univerze v Kaliforniji. Neuralink namreč opice vrste makake prav tako uporablja za testiranje mikročipov v možganih. Opice so bile izpostavljene vrtanju v lobanjo med vstavljanjem čipov. Med letoma 2017 in 2020 je od 23 opic 15 poginilo, je trdil Odbor zdravnikov, podjetje pa je priznalo, da jih je evtanaziralo 8.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 9
  • mina6 17:35 06.december 2022.

    Seveda bi tvoja mama in ti rada čip po kapi takoj in varnega, pa naj stane kolikor če, ne pa da jim je 'škoda nekaj živali'. Ker pa ne gre zate in za tvoje, je vsak vložek po tvojem preveč... HINAVCI!!

  • Ender3 13:13 06.december 2022.

    Zanimivo za testiranje na živalih s kovid cepivi pa ni so imeli časa. !

  • oneh 12:27 06.december 2022.

    Musk včeraj razkrije, kako je prejšnje vodstvo Twitterja skupaj z demokrati pod pretvezo sovražnega govora cenzuriralo ljudi, kateri so bili kritični do vladavine demokratov. Danes pa se (kot povsem slučajno) s strani demokratskega aparata začne preiskava v Muskovih podjetjih?! Seveda ...prikaži več je primer Urbanije in njegovo delo na RTV ter naše vlade nekaj povsem drugega. Mi le imamo svobodo in levaki plešejo.