Svet
4 ogledov

Musliman junak krize s talci

pariz, košer trgovina EPA
Lassana Bathily, musliman iz Balija, je med napadom na košer trgovino v Parizu, rešil šest talcev. Yohan Cohen je hotel zaščititi otroka, zato ga je napadalec ubil.

Med štirimi ubitimi talci v trgovini s košer hrano je tudi Yohan Cohen.  V trgovini Hyper Cashe na vzhodu Pariza je v petek talce zajel oboroženi Ahmedy Coulinaly, najverjetnejši sodelavec bratov, ki sta napadla satirični časopis Charlie Hebdo.

Cohen je umrl, ker je skušal zaščititi življenje triletnega otroka. Kot razlagajo priče, je 22-letni Yohen, ko je napadalec skušal streljati na otroka, zagrabil za orožje. Napadalec naj bi ga nato ustrelil v glavo. 

Yohan je delal v trgovini, da bi zaslužil denar za poroko z zaročenko Sharon Seb.

"Nikoli ga ne bom pozabila. Za vedno bo ostal moški mojega življenja. Ostala mu bom zvesta, dokler bom živa," je zaročenka zapisala na Facebooku. 

Musliman rešil 15 talcev

Lassana Bathily | Avtor: Le MOnde Le MOnde
Poročali smo o očetu, ki se je pred napadalcem Amedyjem Coulibalyje skupaj z nekaterimi kupci skril v hladilnico. Tja jih je odpeljal 24 letni pomočnik v trgovini Lassana Bathily. Musliman, ki prihaja iz Malija, je tako tvegal življenje. 

“Ko so pritekli v spodnje nadstropje, sem odprl vrata hladilnice. Ugasnil sem luč in hlajenje. Ostanite tiho in mirni, sem jim dejal," pripoveduje Bathily, ki je rešil 15 talcev. 

Policija je sprva menila, da je Bathily, ker mu je uspelo pobegniti z dvigalom, ki so ga uporabljali za blago, sodelavec napadalcev.  “Policist je zaklical: na tla in roke za glavo! Uklenili so me in zadrževali uro in pol," pripoveduje rešitelj, ki je policiji šele kasneje lahko pojasnil, kdo je v resnici in kje natančno se v trgovini nahajajo talci. Coulibaly je v trgovini sicer ubil štiri ljudi. 

Številni ljudje so se rešitelju zahvaljevali preko socialnih omrežij. "Pravi junak krize s talci v košer trgovini," je nekdo zapisal na Twitterju, kjer njegovo fotografijo danes simbolno delijo po vsem svetu. 

Coulibaly je v trgovini ubil štiri talce, vsi bodo pokopani v Jeruzalemu. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.