Svet
0 ogledov

Muslimanska bratovščina uradna zmagovalka

Volitve Egipt Reuters
Vplivna Muslimanska bratovščina oziroma njeno politično krilo, stranka Svoboda in pravičnost, je z osvojenimi 47,18 odstotki zmagovalka parlamentarnih volitev v Egiptu. To so namreč končni izidi volitev, ki jih je objavila egiptovska volilna komisija.

Na drugem mestu je stranka salafistov Al Nur, ki je v primerjavi z zmerno islamistično Muslimansko bratovščino radikalno islamistična. Islamisti so tako veliki zmagovalci maratonskih volitev, ki so potekale v treh fazah, velik poraženec pa je liberalna in sekularna struja, sicer gonilna sila lanskih protestov, ki so zrušili režim dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka.

Ustanovna seja že pojutrišnjem

Na podlagi volilnih izidov so razdelili 498 sedežev v spodnjem domu egiptovskega parlamenta. Ustanovna seja bo potekala v ponedeljek, ko bodo novi poslanci med drugim izvolili predsednika parlamenta. Pričakovati je, da bo na ta položaj izvoljen generalni sekretar Svobode in pravičnosti Saad al Katatni.

Vojska še vedno na oblasti?

Mnogi v Egiptu predvidevajo, da bo vrhovni vojaški svet, ki je oblast v državi prevzel po strmoglavljenju Mubaraka februarja lani, tudi po predsedniških volitvah, s katerimi naj bi se uradno zaključila tranzicija z vojaške na civilno oblast, obdržal del oblasti v svojih rokah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.