Svet
20 ogledov

Muzej korupcije v predsedniški palači

Ukrajina EPA
Eno leto po protestih v Ukrajini smo se o korupciji, ki zajema tudi ukrajinsko družbo pogovarjali z novinarjem Vladom Lavrovom, ki razkriva nepravilnosti režima, korupcijo in pranje denarja.

"Nekdanja Janukovičeva rezidenca bi lahko služila kot muzej korupcije," v šali pove Vlad Lavrov, novinar ukrajinskega Kiev Posta, ki sodeluje pri projektu YanukovichLeaks, kjer s pomočjo dokumentov, ki so jih rešili iz posestva nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča Mežihirija, razkrivajo nepravilnosti. Tudi na podlagi teh dokumentov, ki so jih novinarji reševali iz Črnega morja, kamor jih je odvrgel Janukovič pred pobegom iz Ukrajine, so oblasti pripravilo obtožnico. Pravi, da mu je bilo ob odkrivanju vseh dokumentov slabo, saj so našli  nešteto dokumentov, ki dokazujejo podkupnine, pranje denarja, tudi navodila za sodnike. Pred uničenjem so tako rešil okoli 10.000 dokumentov.

Spreminja se na bolje ...

Leto dni po začetku Euromajdanske revolucije Lavrov pravi, da se v civilni družbi le nekaj spreminja. "Zdi se, da se nekaj dogaja, na podlagi poročanja nekaj spreminja. Prej si lahko poročal o nepravilnostih, a se ni nič spremenilo." Tudi med ljudmi naj bi po Lavrovovih besedah vladalo prepričanje, da je prav, da prenehajo s plačevanjem podkupnin. "Slišal sem, da se tudi stanje na poročju carine, ki je bilo zelo problematično, izboljšuje. Včasih je bil namreč uvoz nafte brez poznanstev zelo težek, a zdaj sem od uvoznikov slišal, da vse potekal transparentno in brez težav." Ne ve, če bo to tudi trajalo, ampak gotovo je veliko odvisno od civilne družbe.“Vseeno pa se še vedno sliši, da se da s podkupnino dobiti državno službo."

Vlad Lavrov | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V Ukrajini so celo potekali ulični protesti, kjer pozivajo ljudi, da naj se uprejo korupciji, saj je v boju proti njej na Euromajdanu umrlo več kot sto ljudi, pojasnjuje Lavrov, ki v nadaljevanju ogorčeno izpostavi, da prav zato ne razume, zakaj je bilo ponovno izvoljenih tako veliko število politikov vpletenih v korupcijske škandale.

"Skrajni nacionalizem, ni zasenčil Euromajdana"

Preiskava o streljanjih na Euromajdanu se še ni končala, verjetno pa je, da je bilo ubitih več ljudi od uradne številke – 120. Lavrov ne verjame v teorije zarote, da je za njimi stala Rusija. "Streljali so policisti in specialci, saj si v stiku z njimi lahko čutil sovraštvo, da bi lahko pobili vse, želeli so streljati."

Na vprašanje, ali se mu zdi, da so proteste na Majdanu zasenčile skrajne desničarske skupine, kot je na primer Desni sektor, ki se je takrat izoblikoval, odgovarja, da ne. "Ruski mediji so močno pretiravali s skrajnim nacionalizmom. Desni sektor sektor pa se je pojavil šele po skoraj treh mesecih miroljubnih protestov, šele nato pod uvedbo diktatorskih zakonov se je izoblikoval." Lavrov še dodaja, da misli, da se ima družba pravico boriti za svoje pravice, tudi če z nasiljem. Poudarja, da je proti nepotrebnemu nasilju in nošenju orožja, a večina članov Desnega sektorja se zdaj bori na vzhodu, kjer še vedno vlada kaos.

Komentarjev 1