Svet
8 ogledov

Muzej pomembnejši od Obame

Preden zapusti Kitajsko, bo Obama obiskal še Veliki kitajski zid. Žurnal24 main
Kitajske oblasti so poskrbele, da sporne izjave ameriškega predsednika Baracka Obame niso dosegle kitajskega ljudstva.

Osrednja televizijska poročila so komajda omenila obisk ameriškega predsednika na Kitajskem, poroča BBC. Enominutni prispevek je tako prišel v program šele po 20 minutah, in sicer za prispevkom o muzeju pisave. V njem tudi ni bilo pokazano Obamovo srečanje s študenti v Šanghaju.

S tega srečanja so Kitajci tako dobili zgolj olepšano različico, saj so vsi večji mediji kritike in pozive k večjemu upoštevanju univerzalnih pravic v veliki meri spregledali. Ameriške oblasti pa so si po drugi strani zelo prizadevale, da bi šanghajsko srečanje z vprašanji in odgovori videlo čim več ljudi, a so ga predvajale zgolj lokalne televizijske postaje.

Nekateri mediji, kot na primer Bejing News, pa so si drznili prekršiti pravila cenzorjev. Bejing News je tako poročal tudi o Obamovih izjavah o koristnosti prostega pretoka informacij na internetu. Obama je sicer dobil priložnost tudi za nagovor v živo ob srečanju s kitajskim predsednikom Hu Jintaom, a sta po izjavah za javnost svoj nastop oba končala.

Skupaj pri Koreji, narazen pri Iranu
Ameriški in kitajski predsednik sta v dve uri in pol dolgem pogovoru spregovorila tudi o odprtih vprašanjih med državama. Hu Jintao je v pogovorih z Obamo podprl ostrejše sankcije proti Pjongjangu, če bo ta nadaljeval svoj jedrski program in obnovitev šeststranskih pogajanj.

Po drugi strani pa kitajski predsednik ni omenil zaostritve sankcij proti Iranu, zavzel se je le za to, da bi se spor glede iranskega jedrskega programa rešil s pogajanji.

Tudi o carinah in spornih ozemljih
Govorila sta tudi o dvostranskih gospodarskih odnosih, pri čemer je Hu izrazil nezadovoljstvo nad ameriško uvedbo dodatnih carin na uvoz pnevmatik in jeklenih cevi iz Kitajske. Obama pa je po drugi strani poskušal kitajsko stran prepričati, naj pristane na apreciacijo kitajske valute juana, katerega umetno podcenjena vrednost naj bi bila eden od razlogov za velik ameriški primanjkljaj v menjavi s Kitajsko.

Dotaknila sta se tudi vprašanja Tibeta in Tajvana. Obama je ob tem priznal kitajsko suverenost nad Tibetom, a izrazil upanje, da se bosta obe strani začeli pogovarjati. Glede podnebnih sprememb pa nobena stran ni dala zavezujočih izjav.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.