Svet
13 ogledov

MZZ: Ne potujte v Egipt, če ni nujno

Protest v Egiptu Reuters
Na slovenskem notranjem ministrstvu zaradi varnostnih razmer odsvetujejo vsa nenujna potovanja v Egipt.

"MZZ zaradi aktualnih dogajanj v egiptovski prestolnici in drugih večjih mestih te države slovenskim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja v Egipt. Vsa potovanja odsvetujemo v mesta Kairo (izjema je tranzit prek kairskega letališča), Aleksandrijo, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said), mesta Zgornjega Egipta (Luksor in Asuan), območje severnega in osrednjega Sinaja ter na obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom," so sporočili z ministrstva.

Turistična središča in letovišča ob Rdečem morju (Šarm el Šejk, Dahab, Hurgada in druga) pa po podatkih ministrstva ostajajo razmeroma varna. Popotnikom, ki so že tam, svetujejo previdnost, spremljanje informacij in upoštevanje navodil lokalnih organov, hotelov in organizatorjev potovanj: "Priporočamo izogibanje demonstracijam in večjim zborovanjem."

Sončkovi turisti vseeno v Egipt

Turistična agencija Kompas, ki bi morala v soboto na počitnice v Egipt popeljati 80 ljudi, je potnikom po spremembi opozorila zunanjega ministrstva odsvetovala potovanje v to državo, ki jo pretresajo nemiri.

Potnikom so ponudili možnost, da ostanejo doma in dobijo vrnjen denar za vplačan aranžma ali pa da izberejo katero drugo destinacijo.Letalo bo v soboto iz Ljubljane poletelo v Egipt, saj mora po turiste, ki sedaj tam počitnikujejo, tako da se potniki lahko do danes do 19. ure odločijo, ali bodo kljub opozorilu potovali v Egipt. Majerle upa, da bo med potniki prevladalo razumno stališče. Razmere v Egiptu bodo spremljali tudi v prihodnjih dneh in se nato odločili, ali odpovedati prihodnja potovanja, je še dejal Majerle.

Z agencijo Sonček pa naj bi v soboto v turistična letovišča kljub vsemu potovalo 200 ljudi. Pravijo, da so v stalnem stiku s tujimi organizatorji potovanj in tudi ministrstvom, a da so žarišča nemirov drugod po državi in zato ni nevarnosti. Tako bodo potniki v soboto normalno odpotovali. Tudi v Sončku sicer priznavajo, da se razmere v Egiptu spreminjajo in bodo ukrepali, če bi se stanje zaostrilo, saj da je varnost na prvem mestu.

Nekateri potniki sicer že sedaj sprašujejo, ali imajo kakšne druge možnosti, v agenciji pa jim ponujajo preusmeritev potovanja v kakšno drugo državo.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 19:11 16.avgust 2013.

    Dejte no urediti tole pizdarijo od vaših " novinarjev" kajti morate nekaj vedeti in to je : OBSTAJAJO TUDI DRUGI PORTALI ! Pa moji prispevki so 50:50 en komentar in eno zasmehovanje vaših NOVINARJEV.

  • zic 17:14 16.avgust 2013.

    lepo vas prosim začnite brati članke za seboj končnooooooo!!?? če v naslovu napišete, da MZZ odsvetuje potovanja...v tekstu pa, da notranje ministrstvo.....butasti ste do amena ali pa vam šestorazredni oz. odpikani novinarji pišejo tekste. MZZ-Ministrstvo za zunanje zadeve...MNZ-Ministrstvo za notranje ...prikaži več zadeve.....dejte se mal skulirat al se pa ukinte!!??

  • Andrej Kovačič 15:55 16.avgust 2013.

    znanjem :) ne notranjem