Svet
12 ogledov

'MZZ tišči glavo v pesek'

Swoboda meni, da bi se morala Evropska komisija v reševanje spora vključiti že p Žurnal24 main
Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) meni, da bi sprejetje poročila Evropskega parlamenta (EP) o Hrvaški lahko spodbudilo pospešitev procesa dogovarjanj o posameznih elementih mediacije. Zavod 25. junij pa meni, da je poročilo za Slovenijo slabo.

Kot še menijo na MZZ, bi poleg mediacije, ki je v domeni Evropske komisije, odločitev parlamenta lahko spodbudila tudi nadaljevanje procesa pogajanj držav članic Unije s Hrvaško, ki je v domeni Sveta EU.  "Poročilo o napredku Hrvaške na poti v EU je za Slovenijo slabo, v ničemer ne bo pripomoglo k hitrejšemu in uspešnejšemu reševanju mejnih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško in k deblokadi hrvaških pristopnih pogajanj. Zato so današnje izjave slovenskega zunanjega ministrstva o domnevnih 'pomembnih spodbudah' predvsem tiščanje glave v pesek ob slabem rezultatu, delajo zmedo in so za Slovenijo v tem smislu škodljive," pa so prepričani v Zavodu 25. junij.

Pahor pozdravil z zadržki

Slovenski premier Borut Pahor meni, da je za razplet vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško bistveno ravnanje Evropske komisije in Sveta EU. Pahor je poročilo pozdravil, vendar ni povsem zadovoljen z vsemi dikcijami. Meni še, da je Evropski parlament naredil velik korak naprej glede odnosa do tega vprašanja.

Slovenski poslanci glasovali različno
Evroposlanci iz Slovenije so se različno odločali o poročilu. Jelko Kacin in Mojca Drčar Murko sta jo podprla, Alojz Peterle, Mihael Brejc, Romana Jordan Cizelj in Ljudmila Novak so bili proti. Aurelio Juri  se je glasovanja vzdržal. Juri se namreč ne strinja z blokado hrvaških pristopnih pogajanj in se zato s temi vprašanji institucionalno ne ukvarja.

Le 40 glasov proti

Evropski parlament v Strasbourgu je sicer s 548 glasovi za in 40 proti potrdil poročilo o napredku Hrvaške na poti v EU. V poročilu med drugim pozdravlja dejstvo, da Slovenija in Hrvaška sprejemata pobudo Evropske komisije o mediaciji, in meni, da bi morala mediacija temeljiti na mednarodnem pravu.

V sprejetem poročilu evropskega poslanca iz Avstrije Hannesa Swobode (PES) parlament med drugim spomni na neformalni dogovor premierjev Hrvaške in Slovenije, Iva Sanaderja in Janeza Janše, iz 25. avgusta 2007, da bosta državi spor glede meje reševali pred mednarodnim sodnim telesom, pozdravlja pripravljenost Slovenije in Hrvaške, da sprejemata pobudo o mediaciji, ki jo je dala Evropska komisija, in zastopa stališče, da bi morala mediacija temeljiti na mednarodnem pravu. V poročilu nista omenjena ne sodna praksa ne načelo pravičnosti.

"Mislim, da smo naredili marsikaj, da se lahko v tem poročilu najde tudi Slovenija," je pred sprejetjem poročila dejal Swoboda. Ob tem je priznal, da njegovi slovenski kolegi s poročilom še niso povsem zadovoljni in da je težko najti kompromis. Spomnil je, da številni poslanci v parlamentu obsojajo Slovenijo, češ da je njeno ravnanje nepravično, kar pa po njegovem Hrvaški ne pomaga. "Hrvaški ne pomaga, da ji damo bianko ček za njeno politiko. Hrvaška se mora premakniti, tako kot tudi Slovenija," je poudaril. Sporočilo Swobode je, da dlje ko bo Hrvaška čakala z rešitvijo, v težjem položaju bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.