Svet
8 ogledov

Na avstrijskem Koroškem zmagali sodialdemokrati

dvojezična tabla, koroška Reuters
Svobodnjaki na Koroškem (FPK) so na današnjih deželnozborskih volitvah doživeli hud poraz, socialdemokrati (SPÖ) pa so zmagali.

Današnje deželne volitve so po začasnih rezultatih povsem spremenile politično podobo avstrijske Koroške. Medtem ko so socialdemokrati (SPÖ) s 37,10 odstotka pridobili 8,4 odstotka, so svobodnjaki (FPK) v hudem porazu padli za 27,8 odstotka na 17,1 odstotka. Dobro kaže za slovenske kandidate pri Zelenih in Teamu Stronach (TS).

Predsednik SPÖ avstrijske Koroške Peter Kaiser bo torej bržkone novi deželni glavar. V prvem odzivu je za medije dejal, da želi ponovno vzpostaviti zaupanje prebivalstva v deželno politiko. Z današnjo zmago je SPÖ prvič osvojila prvo mesto po letu 1989, ko ga je tedanji prvak socialdemokratov Peter Ambrozy izgubil v boju z voditeljem svobodnjakov Jörgom Haiderjem.

FPK, ki je leta 2009 dosegla zgodovinski rezultat s 44,9 odstotka glasov, je tokrat s 17,1 odstotka padla celo pod mejo 20 odstotkov. Dosedanji koroški deželni glavar Gerhard Dörfler iz vrst FPK na tak poraz ni računal. Razlog vidi v nezadovoljstvu prebivalstva "s takšno politiko." Ali bo ostal v politiki, še ni odločeno, je še povedal odhajajoči deželni glavar in dodal, da bo kot poslanec za prvega moža v deželi volil zmagovalca volitev Kaiserja.

Ljudska stranka (ÖVP) je sicer s 14,2 odstotka glasov izgubila za 2,6 odstotka podpore, vendar rezultat velja za uspeh. Nekdanji predsednik koroške ÖVP Josef Martinz je namreč bil neposredno vpleten v škandale okoli banke Hypo-Alpe-Adria in zato tudi nepravnomočno obsojen na štiri leta zapora. Novi predsednik ÖVP Gabriel Obernosterer si je zato v zadnjih mesecih prizadeval prenoviti in prevetriti svojo stranko.

Zeleni so tokrat število glasov praktično podvojili, saj so s plusom 6,6 odstotka prejeli 11,8 odstotka glasov. Vse kaže, da je bila izvoljena v deželni zbor tudi Zalka Kuchling, ki je pri Zelenih kandidirala na drugem mestu deželne liste.

Novi stranki v deželnem zboru avstrijske Koroške bosta TS, ki je pri svojem prvem nastopu dosegel 11,3 odstotka glasov, ter Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) s 6,5 odstotka glasov.

V novem deželnem zboru avstrijske Koroške bo tako SPÖ zastopana s 14 poslanci, FPK s 6, ÖVP s 5, Zeleni in TS s po štirimi ter BZ s tremi. V deželni vladi bo SPÖ imela tri deželne svetnike, FPK, ÖVP, Zeleni in TS pa po enega.

Pri TS je bržkone enak uspeh dosegel Lojze Dolinar, prvouvrščeni na listi za volilni okoliš Celovec in podeželje. Ano Blatnik, ki je pri SP kandidirala na osmem mestu na deželni listi, pa bo stranka verjetno delegirala v zvezni svet, drugi dom avstrijskega parlamenta. Tam utegne Blatnikova celo postati prva slovenska predsednica zveznega sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.