Svet
21 ogledov

Na avtobusih kmalu oprijemala z igricami?

Oprijemalo na avtobusu Shutterstock
New York Times je zbral vrsto izumov, ki lahko spremenijo naš jutri. Tukaj so le nekateri.

Industrijski oblikovalec Jiang Qian je zasnoval viseča oprijemala v avtobusih, ki so tudi videoigre. Na vsaki strani imajo gumb, ki ga pritiskate s palcem, medtem ko se držite; gibanje namesto z igralno palico nadzorujete z obračanjem oprijemala z ene strani na drugo. Jiang si predstavlja, da bi lahko ustvarili nove vrste iger, kjer bi kot del izziva morali loviti ravnotežje, prav tako pa bi vas opozorilo, ko bi se približevali svoji postaji. To bo morda na voljo predvidoma v dveh letih.

Naprava, ki utiša klepetulje

govorjenje, očitanje, teženje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
V štirih letih ali nekoliko več bi lahko imeli SpeechJammer ali zaviralec govora. S "pištolo" bi namerili v izbrano osebo, katere govor bi naprava snemala in ji ga predvajala nazaj z zamikom nekaj sto milisekund. To naj bi zmotilo kognitivne procese v možganih – fenomen je znan kot zapoznela povratna informacija – in neboleče preprečilo govorjenje. Kazutaka Kurihara, eden od ustvarjalcev zaviralca, stvaritev vidi kot orodje, ki bo preprečilo glasnim motiti srečanja in javne forume. Zdaj želi pomanjšati svoj kar velik izum, da bi ga lahko vgradili v telefone. "Razlikuje se od konvencionalnega orožja, kot so samurajski meči," pravi Kurihara. "Upamo, da bo zgradil bolj miren svet."

Monitor, ki bo pazil na vašo držo

monitor, računalnih, graf | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Če med tipkanjem lezete skupaj, vam bo nov Philipsov monitor predlagal, da se vzravnajte. Da bi zaposlenim v pisarni pomagali preprečiti bolečine hrbta in utrujenost oči, bo vgrajena kamera spremljala vaš položaj in ugotovila, kako sedite. Ste preblizu, je vaš vrat preveč nagnjen? Monitor vas bo lahko tudi opomnil, da je čas, da vstanete in si vzamete odmor, in se bo samodejno ugasnil, ko bo zaznal, da vas ni. Na vaši mizi je lahko že v dveh letih.

Električna tkanina, ki tudi napolni telefon

mobilni telefon v žepu | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Fiziki z ameriške univerze Wake Forest so razvili tkanino, ki nadomesti vir energije. Kot podloga za srajco ali celo blazino ali pisarniški stol komaj opazne razlike v temperaturi z vse površine (recimo od zapestja do pazduhe) pretvori v električno energijo. In ker se lahko različni deli srajce razlikujejo tudi za 10 stopinj, bi lahko napolnili MP3-predvajalnik že samo s sedenjem pri miru. David Carroll, ki je ustvaril tkanino, trdi, da bi lahko mobilni telefon, če bi ga položili na material oziroma v žep, napolnili za 10 do 15 odstotkov v osmih urah, in to le z izkoriščanjem telesne toplote. Za širšo uporabi bi bila lahko na voljo v dveh letih.

Perilo, ki spodbuja k aktivnosti

Finsko podjetje Myontec je pred kratkim začelo tržiti spodnje perilo z vgrajenimi elektromiografičnimi senzorji, ki vam povedo, kako trenirate svoje mišice. Potem podatke pošlje računalniku v analizo. Čeprav je ozko perilo namenjeno športnikom in trenerjem, bi lahko bili koristni tudi v vsakdanjem življenju. Upanje, pravi Arto Pesola, ki se ukvarja z napredno različico senzorjev, je, da vas bodo podatki o vaši lenosti spodbudili k manj sedečemu življenju. Prav tako bi bili lahko izdelki na voljo v dveh letih.

Avto kot preiskovalec in zdravnik

avto, voznik, volan | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Vaš avto je v primeru nesreče že sposoben poklicati na pomoč, vendar bo v predvidoma štirih letih reševalcem pomagal pri ugotavljanju poškodb. Raziskovalci iz Mednarodnega centra za avtomotivno medicino Univerze v Michiganu v ZDA so ustvarili model, ki posreduje podatke o nesreči s pomočjo senzorjev na avtomobilih, kot je hitrost in mesto udarca, pa tudi 3D-skeniranje žrtve nesreče. Za prihod na trg bodo predvidoma potrebna najmanj štiri leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.