Svet
10 ogledov

Na Balkanu že 50 žrtev snega in mraza

Sneg v Črni Gori EPA
Sneženje in mraz še naprej povzročata težave na Balkanu. Na Kosovu je v soboto v snežnem plazu, ki je zasul 12 hiš v vasi Restelica, umrlo sedem ljudi, skupaj pa je v regiji umrlo že 50 ljudi.

Na Kosovu je deset metrov visok in 500 metrov širok snežni plaz zasul 12 hiš, od katerih jih je bilo deset praznih, saj so lastniki na delu v tujini. Iz ene od hiš so rešili sedemmesečno deklico, medtem ko tri osebe še pogrešajo. Dostop do vasi na jugu Kosova je zaradi snega močno otežen, pri čiščenju poti do vasi Restelica pa so sodelovale tudi enote Kforja.

V Albaniji sta umrla tehnika, ki sta bila namenjena popravit visokonapetostni daljnovod, a sta obstala v snegu.

V Srbiji 20 žrtev mraza

V Črni gori so v soboto zvečer razglasili izredne razmere, saj je življenje v vsej državi zaradi obilnega sneženja ohromljeno. Letališče v Podgorici, kjer je zapadlo pol metra snega, kar je največ v zadnjih 50 letih, je zaprto.

Že od petka so ujeti potniki v vlaku blizu Kolašina, ki zaradi plazov ne more nadaljevati poti proti Podgorici. Zjutraj so sicer uspeli odstraniti en plaz, a se je kmalu zatem sprožil novi. V vlaku k sreči deluje gretje, pripadniki posebne policijske enote pa so potnikom prinesli hrano in pijačo.
V Srbiji so medtem našteli že 20 žrtev mraza. 68-letno žensko so v snegu našli mrtvo v bližini Kraljeva.

Na Hrvaškem imajo zaradi snega veliko težav v prometu. Avtocesta proti Reki je zaprta za ves promet, medtem ko je avtocesta proti Splitu, ki je bila prav tako zaprta, zdaj odprta za osebna vozila. Na istrskem ipsilonu je obvezna zimska oprema, saj je v Istri zapadlo nekaj centimetrov snega. Ne vozi trajekt na otok Cres, prav tako ne katamarani na območju Reke, Šibenika in Splita.

Komentarjev 1
  • principiumnovum 19:23 12.februar 2012.

    Po komentarjih sodeč, ste novinarji zopet zadeli terno. Res zanimiva tema in nas Slovence res zanima, kako se imajo u enem balkanskem selu u treh krasnih. Raje poročajte, kaj je novega na Primorskem.