Svet
1430 ogledov

Na bližnjem otoku so jih izkoriščali kot sužnje

Profimedia
Na hrvaškem otoku Vis je policija iz suženjstva rešila štiri nepalske državljane.

Hrvaška policija je priprla 58-letnega hrvaškega državljana zaradi suma kaznivega dejanja trgovine z ljudmi na otoku Vis. Kot so pojasnili, je osumljenec od decembra lani do 20. junija letos izkoriščal štiri državljane Nepala za prisilno delo brez denarnega nadomestila. Četverici je s prevaro odvzel dokumente in ji omejeval gibanje.

Splitski kriminalisti so ugotovili, da je 58-letnik vedel, da štirje državljani Nepala nima urejenega bivanja na Hrvaškem ter da so v slabem finančnem stanju. Izkoristil je njihov položaj in jim s prevaro in zavajanjem ponudil delo na Visu. Četverico je od decembra lani izkoriščal za prisilno delo v neustreznih delovnih pogojih, ki so bili nevarni za njihovo zdravje in so ogrožali njihovo dostojanstvo. Prav tako četverica ni prejela plačila za opravljeno delo, so objavili na spletni strani splitsko-dalmatinske policijske uprave.

Kot so dodali, je moški četverici omejeval gibanje, potem ko jim je odvzel dokumente ter jih zavajal, da se bodo lahko prosto gibali, ko bo za njih pridobil delovno dovoljenje in uredil bivanje, čeprav je vedel, da tovrstnih dovoljenj ne bodo mogli dobiti.

Hrvaški mediji so poročali, da so štiri nepalske državljane, stare med 32 in 42 let, oskrbeli v splitskem Rdečem križu ter da se vsi počutijo dobro. Danes naj bi jih zaslišal preiskovalni sodnik v Splitu.

Jutarnji list danes piše, da so policijo o neznanih ljudeh v kraju Žena Glava obvestili tamkajšnji prebivalci. Osumljeni 58-letnik je domnevno z območja Zagreba, je v torek zvečer poročala komercialna hrvaška RTL televizija.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • jozicamurn 15:23 26.junij 2021.

    Kaj drugega od genocidnežev Hrvatov nismo niti pričakovali, to jim je v krvi. Še najbolje bi bilo, da plačamo dopust in jim pošljemo denar po pošti ter da se sploh ne oglasimo pri njih na počitnicah.

  • dare326 12:08 24.junij 2021.

    Vedno se govori o črnih sužnjih in podobno. Nihče pa ne govori o belih sužnjih. Iz zahodne Evrope je bilo v Amerikko izvoženo cca 1 milijon sužnjev (iz Irske, Poljske in Baltskih držav). Moške so kastrirali, ženske so prodajali za ...prikaži več služkinje, otroci so delali v rudnikih. Iz vzhodne Evrope je bilo na Bližnji vzhod in severno Afriko izvoženih več kot 1,3 milijona belih sužnjev. Trgovino so vodili Judi z dovoljenjem turških sultanov. Suženjstvo belcev je veliko bolj problematično kot črnsko.

  • lada 12:29 23.junij 2021.

    na zahodu nič novega !