Svet
17 ogledov

Na Brniku ne boste "goli"

44-letni Rolando Negrin je pretepel sodelavca, zaradi česar so ga aretirali. (Fo Žurnal24 main
Če prihodnji teden letite v Veliko Britanijo, boste morali skozi skenerje, ki vas bodo "slekli" do golega. Na slovenskih letališčih skenerjev še ne bo.

O tej temi bi morali danes razpravljati tudi notranji ministri Evropske unije, a kot so za zurnal24.si sporočili iz ministrstva za notranje zadeve, razprave o skenerjih ni bilo, "ker o tem vprašanju še ni skupnega stališča EU".

Slovenija sicer podpira skupno stališče do tematike, a nasprotuje uporabi omenjenih naprav.

Njihova uporaba namreč predstavlja velik poseg v človekove pravice, prav tako pa v tem trenutku ni zadostnih podatkov o dejanskih varnostnih koristih, zagotovljenem varstvu pravic pregledovanih oseb in o morebitnih škodljivih vplivih na zdravje ljudi, so sporočili iz ministrstva za notranje zadeve.

Na uradu varuhinje človekovih pravic pa so za zurnal24.si dejali, da naprave pomenijo poseg v temeljne človekove pravice in da je pravila o dopustnosti uporabe takšnih naprav smiselno sprejeti na ravni EU.

Zaradi potencialne množičnosti uporabe skenerjev in majhne možnosti posameznikov, da se tem posegom izognejo, pa je po mnenju urada smiselno, da varovanje zasebnosti uredijo države.

V VB skenerji že prihodnji teden
Poskus terorističnega napada na letalo med Amsterdamom in Detroitom na božični dan je prepričal britanskega premierja Gordona Browna, da vlada uvede strožje varnostne ukrepe na letališčih.

Že prihodnji teden bodo po poročanju BBC-ja uvedli skenerje, ki so dvignili veliko prahu, saj potnike "slečejo“ pred varnostnikom. Prav tako bodo do konca leta uvedli računalniški program, ki bo kupca letalske karte preveril kot možnega terorista, seznam le-teh pa bodo dopolnili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.