Svet
6 ogledov

Na Brnjaku spet barikade

Kosovo Reuters
Spet barikade na mejnem prehodu Brnjak. Popoldan pogovori.

Srbi iz Ibraskega Košina so sinoči spet postavili barikade na poti Kosovske Mitrovica-Ribariće v mestu Zupče. Barikade tako spet ovirajo pot do mejnega prehoda Brnjak. Nihče od Srbov, ki so bili sinoči na barikadi pa ne ve, koliko časa bodo še ostale.

Razlog za postavitev barikad naj bi bil, kot poroča Tanjug, poskus Euleksa, da pripre enega od njihovega rojakov. Po poročanju prištinskih medijev, naj bi barikade postavili zaradi poskusa priprtja osebe, ki naj bi bila osumljena uboja pripadnika kosovske specialne enote ROSU, 25. julija.

Zaradi nastale situacije se bo danes minister za Kosovo, Goran Bogdanovič, sestal s predsedniki občin na severu Kosova in ocenil trenutno situacijo.

Kosovski minister Bajram Redžepi pa je povedal, da bodo kosovske institucije skupaj s mednarodnimi silami vzpostavile red na Kosovu.

Župani poslali pismo Ban Ki Moonu

V četrtek so Župani občin Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zubin potok in Zvečan poslali pismo Ban Ki Moonu ter ga opozorili, da so mirovne sile Kfor presegle svoje pristojnosti, kar je pripeljalo do poslabšanja položaja Srbov v tem delu Kosova, ki so jim kršene človekove pravice in normalno življenje.

Naj vas spomnimo

25. julija je Priština s posebnimi policijskimi enotami hotela prevzeti nadzor nad dvema mejnima prehodoma na meji s Srbijo. Prišlo do napetosti na Kosovu, uprli so se tudi lokalni Srbi, ki so na mejne prehode postavili postavili cestne barikade.

Strani sta 5. avgusta dosegli dogovor, po katerem so se razmere postopno umirile, izvajanje nadzora na mejnih prehodih pa je znova začasno prevzel Kfor.

 

Komentarjev 2
  • privat 09:56 28.avgust 2011.

    jaz bi enkrat za vedno pokazal tem morilcom da ne morejo se igrati z človeškimi življenji .vsi enaki ,vsi enakopravni in Srbija samo Beograd!! Gremo NATO zakaj vas plačujemo ...???

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:49 27.avgust 2011.

    Kolk je tale NATO smotan,še oni naj postavijo barikade,da ne bodo opankarji in fasaderji mogli švercat,pa bo vse rešeno!