Svet
17 ogledov

Na čelo IMF prvič ženska?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Francoska finančna ministrica Christine Lagarde je tudi uradno naznanila svojo kandidaturo za šefico Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Toda tudi ona ima (vsaj) eno črno piko v življenjepisu.

Francoza Dominiqua Strauss-Kahna utegne nadomestiti njegova kolegica, sicer finančna ministrica Christine Lagarde. Podporo pri potegovanju za mesto direktorice IMF ji je obljubilo več evropskih držav, med drugim Nemčija in Velika Britanija. Imela naj bi tudi podporo Kitajske.

"Če bom imenovana, bom v mesto vložila vse izkušnje kot odvetnica, ministrica, menedžerka in ženska," je dejala Lagardova ob naznanitvi kandidature in poudarila, da se ne bo osredotočala le na reševanje Evrope iz krize.

Lagardova utegne postati prva ženska na čelu IMF. Pred tem je postala prva ženska finančna ministrica držav članic skupine najrazvitejših držav (G7).

Ministrica s sporno zgodovino
Tudi ona pa ima hibo, in sicer domnevno zlorabo položaja, ki bi jo lahko pripeljala pred sodišče. Leta 2008 naj bi obšla pravosodni sistem in poskrbela za sprejetje poravnave s francoskim poslovnežem in nekdanjim ministrom Bernardom Tapiejem. Ali se bo morala zaradi tega zagovarjati pred sodiščem, naj bi bilo znano sredi junija. Sama pravi, da ima v zvezi s tem "popolnoma mirno vest".

V OECD sicer ocenjujejo, da izpolnjuje prav vsa merila za imenovanje na direktorsko mesto; enako pravijo tudi v več evropskih državah.

Kdo je Christine Lagarde?
Lagardovi je ugled prinesla spretnost na mednarodnih pogajanjih o stabilizaciji svetovnega gospodarstva v času svetovne finančne krize. Pomembno je prispevala tudi k sklenitvi dogovorov o pomoči IMF in EU močno zadolženim članicam območja z evrom Grčiji, Irski in Portugalski.

christine lagarde  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

55-letna pravnica je kariero vrsto let gradila v ZDA, kjer je vodila odvetniško pisarno Baker & McKenzie v Chicagu. Pohvali se lahko z odličnim znanjem angleščine in neposrednim pristopom. Francoska finančna ministrica je postala leta 2007, potem ko je pred tem nekaj časa delala na področju mednarodne trgovine in kmetijstva.

Kritikam se ni izognila, predvsem na točki, ko je kot ministrica Francozom predlagala, naj se naraščajočim stroškom goriv izognejo s kolesarjenjem.

Leta 2009 jo je revija Forbes uvrstila na 17. mesto na lestvici najvplivnejših žensk, Financial Times pa jo je imenoval za najboljšo med finančnimi ministri EU. Mati dveh otrok je bila sicer v mladih letih del francoske nacionalne ekipe v sinhronem plavanju.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.