Svet
9 ogledov

Na cestah letno umre 25 tisoč turistov

Vsako leto v različnih nesrečah na cesti umre okoli 24 tisoč turistov. (Foto: Re Žurnal24 main
Na turistične organizacije so se zgrnili številni očitki, da naredijo premalo za varnost svojih strank na cestah. Vsako leto v različnih nesrečah na cesti namreč umre okoli 24 tisoč turistov.

Poročilo obsežne kampanje Naredimo ceste varnejše, ki jo je sprožila Mednarodna avtomobilistična organizacija z namenom ozaveščanja in opozarjanja, razkriva črno dejstvo, da se je število žrtev na cestah med turisti v zadnjih desetih letih skoraj podvojilo, poroča BBC.

Po zadnjih uradnih podatkih organizacije vsako leto v različnih nesrečah na cestah umre okoli 24 tisoč turistov. Poročilo navaja, da so turisti v prvi vrsti ranljivi zaradi razlik v kulturi vožnje in povsem različnih ali celo nemogočih voznih razmer, ki so značilne predvsem za države tretjega sveta.

Do leta 2030 bi se število žrtev potrojilo
Avtorji poročila so prišli do grozljivega izračuna, po katerem bi se število tovrstnih žrtev do leta 2010 podvojilo in tako znašalo že blizu 45 tisoč, do leta 2030 pa bi se število lahko celo potrojilo.

Dokument, ki je bil izdan na svetovni dan turizma, izpostavlja, da spada ogromno držav s srednjo ali visoko stopnjo tveganja na cestah med izjemno priljubljene turistične destinacije, turisti pa na tovrstnih dopustih velikokrat brezglavo tvegajo. Kot primer organizacija navaja dejstvo, da se ljudje na počitnicah v obmorskih letoviščih na motorju ponavadi vozijo brez čelade, medtem ko jo v mestu ali na vasi skoraj zagotovo uporabljajo.

Glavni pobudniki kampanje za varnost turistov na cestah od lastnikov agencij in turističnih organizacij zahtevajo, da izrabijo svojo gospodarsko pozicijo in zahtevajo izboljšave, med katerimi izpostavljajo varnostne pasove na vseh sedežih turističnih vozil, vozniki pa naj bi bili izbrani na podlagi dolgoletnih izkušenj. Organizacija predlaga tudi izdajo mednarodnih oznak za zadovoljivo turistično transportno vozilo, kar bi po njihovem mnenju zajezilo število žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.